Početak nastave

Prvi dan nastavne godine, 5. rujna 2022., učenici OŠ „Đuro Ester“ dočekali su s posebnim zanimanjem. Naime, svjedočimo povijesnom trenutku za našu školu, a to je početak rada škole samo u jednoj, prijepodnevnoj smjeni.

Početak nastave za pamćenje – započeo rad škole u jednoj smjeni

Prvi dan nastavne godine, 5. rujna 2022., učenici OŠ „Đuro Ester“ dočekali su s posebnim zanimanjem. Naime, svjedočimo povijesnom trenutku za našu školu, a to je početak rada škole samo u jednoj, prijepodnevnoj smjeni.

Tijekom ljeta dovršena je gradnja dugo očekivane još jedne gradske osnovne škole u Koprivnici, pa je polovina naših učenika preseljena u novu školu „Podolice“. Dio naših dosadašnjih učitelja otišao je na rad u novu školu dok neki učitelji sada rade u obje škole.

Također, na početku ove godine formirani su novi razredi, i to svi, od 1. do 8. razreda. Učenici su se našli u razredu s novim prijateljima, a mnogi su dobili nove razrednike i druge učitelje pojedinih nastavnih predmeta. Sve u svemu, za nama je veoma turbulentna godina obilježena razdvajanjem, a pred nama je nova godina s novim izazovima i radostima.

Nakon par tjedana škole po novom sistemu pitali smo učenike i učitelje kako im se sviđa nastava u jednoj smjeni.

Jedna učenica 5.a razreda rekla je da joj se veoma sviđa jednosmjenska nastava zbog toga što poslije škole ima dovoljno vremena za učenje, pisanje domaće zadaće te trening, ali ima i dovoljno vremena za odmor.

,,Ova jednosmjenska nastava je baš cool! Imam vremena za druženje poslije škole, a opet, ne moram pisati zadaću kasno navečer. Ipak, ne volim se buditi rano ujutro pa bih radije odspavala još koju minutu.”- kaže nam učenica 8.a razreda.

,,Meni se jednosmjenska nastava jako sviđa. Volim sve svoje školske poslove obaviti ujutro kako bih imala više slobodnog vremena. Ja sam jutarnji tip.”- rekla je nastavnica hrvatskog jezika.

Nastavnica iz matematika rekla je kako se i njoj sviđa nastava u jednoj smjeni te je sa školom brzo gotova i zna da ima cijelo popodne i navečer za druge obaveze.

Učiteljima koji putuju na rad u dvije škole je malo teže jer se moraju dobro pripremiti i razmišljati koji dan su u kojoj školi. Tim više što u OŠ „Đuro Ester“ i OŠ „Podolice“ nastava ujutro započinje u različito vrijeme, kao i završetak nastavnih sati i trajanje školskih odmora, što se također ne poklapa.

Naše stručne suradnice pedagoginja i knjižničarka pak ostaju u školi duže vremena nego prije. Naime, kad učenici odu kući ili na izvannastavne aktivnosti, u školi je mirnije i one mogu raditi drugi dio svojih obvezatnih poslova koji se ne odnose na neposredni rad s učenicima. No, prednost je što „manje nose posao kući“, mogu ga završiti u školi.

Dijelim s vama i svoje mišljenje: ova jednosmjenska nastava je odlična! Naviknula sam se na rano buđenje, ali ono ipak vrijedi jer mi ostane cijelo slobodno popodne i večer! Sviđa mi se i što su se odmori „vratili na staro“ i što imamo dovoljno vremena za školsku kuhinju pod velikim odmorom.

Izgleda da je većina učenika i djelatnika veoma zadovoljna nastavom u jednoj smjeni.

Svima skupa želim uspješan nastavak školske godine!

Eva Krajina, 5.a