Stalno pogledavaš na mobitel? – Isprobaj digitalni detoks!

Možeš li se zamisliti bez digitalnih uređaja? Bez neprestanog pogledavanja na mobitel, surfanja po društvenim mrežama, bez komentara, emoija i stalne glazbe? E pa, ako pokušaš mobitel malo staviti sa strane, što je isprva teško, no sve je stvar navike, vidjet ćeš kako to može biti jako dobro za tebe, za tvoj osjećaj smirenja, opuštanja i kvalitetnije ispunjenog vremena nakon kojeg ćeš osjećati veće zadovoljstvo.

Danas živimo s internetom i različitim uređajima, trebaju nam za posao, školu, dogovore, slobodno vrijeme, ali postajemo svjesni da ih koristimo previše. Često i zbog straha od propuštanja (neke vijesti, objave, komentara…), koji se označava kao FOMO (Fear of missing out).

Cijelom je društvu jasno da prekomjerno korištenje ekrana negativno utječe na zdravlje, osobito na mentalno zdravlje – izaziva stres, smanjuje našu sposobnost koncentracije i organizacije, izaziva osjećaj umora, napetosti, tjeskobe, bezvoljnosti, nezainteresiranosti, manjak samopouzdanja, manjak brige za sebe i druge, a može dovesti i do depresije.

Ako se osjećaš slično, osjećaš nedostatak stvarnog druženja s prijateljima i obitelji, ne znaš kako ti prolaze dani, vrijeme je da nešto poduzmeš. Kako brineš za svoje tjelesno zdravlje (temperatura, viroza…), još više trebaš brinuti za svoje mentalno zdravlje.

Učenici Novinarske grupe predlažu digitalni detoks – to je određena količina vremena koju odlučujemo provesti bez ikakvih digitalnih uređaja. Često provodimo i više od 5 sati u digitalnom svijetu, to ne mora biti samo na mobitelima. Prema raznim istraživanjima (https://elitecontentmarketer.com/screen-time-statistics/) 45 %  – 50 % adolescenata slaže se da provodi puno vremena na svojim digitalnim uređajima, a čak i oni smatraju da je to nezdravo puno.

Uz pomoć digitalnog detoksa mozak vraćaš natrag u stvarni svijet. Virtualna stvarnost je često jako brza, sve se odvija na dodir ili kratku naredbu, pa se pravi svijet čini spor i nezanimljiv. Nakon što provedeš tjedan ili više na način da točno planiraš vrijeme u kojem nećeš koristiti digitalne uređaje, naviknut ćeš se na tu praksu i živjeti zdravije i opuštenije.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) učenici Novinarske grupe izradili su digitalni i analogni plakat s trikovima i savjetima kako uspješno započeti s izazovom digitalne detoksikacije, kojoj se pridaje sve više pažnje u kontekstu brige za mentalno zdravlje.

Trikove i savjete za digitalni detoks pogledaj na ovom plakatu:

Mirta Jurić, 8.a

(Novinarska grupa)