Što god da se desilo – budi smiren!

Nazovi 112 – predstavi se, reci gdje si i što se dogodilo, podijeli lokaciju svog mobitela – poručuju djelatnici Hrvatske gorske služba spašavanja koji su posjetili našu školu te svoja iskustva i znanja podijeli s učenicima 4.a razreda.

U školskoj godini 2022./2023. učenici 4.a razreda s učiteljicom Majom Sinjeri provode razredni projekt „Za mene, za tebe, za nas“ s ciljem razvitka navike kvalitetnog zajedničkog druženja djece i roditelja kroz različite vrste aktivnosti, upoznavanja roditeljskih zanimanja ili njihovih hobija.  Na taj način mogli bi utjecati na poboljšanje vlastitog zdravstvenog stanja, odnosa roditelj – dijete, a roditelji bi bili uključeni u rad razredne zajednice.

       Prva radionica pod nazivom Kako mogu pomoći sebi i drugome održana je 23. 9. 2022. u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja.  U goste su nam došli članovi HGSS-a Koprivnica Miroslav Narančić i Klaudija Seđek te nas upoznali s poslovima i radom HGSS-a.

        Učenici su saznali da članovi HGSS-a volontiraju, daju svoje slobodno vrijeme kako bi pomogli osobama u nevolji te pri tome koriste sva svoja znanja i sposobnosti iz svog privatnog i profesionalnog djelovanja. Članovi HGSS-a mogu biti svi ljudi, različitih zanimanja koji su prošli obuku, članovi su planinarskog, penjačkog društva, ističu se aktivnošću, iskustvom, sposobnošću rada u timu, odgovorni su i motivirani za pomaganje ljudima.

Nakon što su čuli korisne informacije o tome kako biti siguran u prirodi, što obući i ponijeti sa sobom u naprtnjači (vodu, energetsku pločicu, mobitel s napunjenom baterijom, džepnu svjetiljku), kako postupiti ako se ozlijedimo, izgubimo, kako pomoći sebi ili drugoj osobi u nevolji, učenici su postavljali pitanja. Kad su dobili odgovore, izašli smo pred školu.  Vidjeli  smo demonstraciju opreme i pružanje prve pomoći osobi koja ne diše te vidjeli imobilizaciju ozlijeđene osobe i njeno sigurno prenošenje. Nakon odlaska članova HGSS-a učenici su komentirali  viđeno i ponovili postupke pomoći. Bio je to zanimljivi kraj tjedna koji će, vjerujem, ostati učenicima u sjećanju.

Više o HGSS-u možete saznati na njihovoj stranici: https://www.hgss.hr/

                                                                                                          Maja Sinjeri, dipl. učiteljica