UČENJE PUTEM DRAVE

U sklopu rada geografskih i povijesnih grupa učenici OŠ „Đuro Ester“ i OŠ „Podolice“ sa svojim su učiteljicama geografije i povijesti posjetili značajna prirodna područja  – Šodericu te ušće Mure u Dravu, i to uz stručno vodstvo djelatnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Koprivničko-križevačke županije.

Polaskom sa školskog ugibališta prvo odredište bilo im je jezero Šoderica. Prošetali su edukativnom šetnicom uz to umjetno, ali ekološki važno područje. Učili su o nastanku i stanovnicima jezera. S novoizgrađene promatračnice imali su priliku promatrati različite vrste ptica o kojima su ranije slušali od djelatnica Javne ustanove.

Iduća destinacija bila ima je ušće Mure u Dravu koje je, isto kao i Šoderica, dio Regionalnog parka Mura-Drava te europskog, važnog područja „Natura 2000“. Samo ušće nisu mogli jasno vidjeti zbog mijenjanja toka Drave. Uz edukativne table naučili su nešto o okolišu kojeg Drava stvara, invazivnim vrstama, o važnom ornatološkom rezervatu „Veliki Pažut“, akciji useljavanja dabrova. Ondje su se pozdravili s djelatnicama Ustanove te krenuli na svoje posljednje odredište – Dubravsko jezero.

Nakon napornog dana u školi i boravka u prirodi, učenici su se odmorili i zabavili u Marini Prelog. U tom najčišćem gradu u Republici Hrvatskoj smještenom uz veliko akumulacijsko jezero učenici su predahnuli uz prelijepi zalazak sunca koji se odražavao u blistavom jezeru. Zadovoljni, uz dobru atmosferu i veselo društvo sigurno su se vratili kući. Osvijestili su kako je važno čuvati okoliš, biljni i životinjski svijet prirode.

Gala Knežević i Marija Petrović, 7.a