Kako živjeti s dvije mame i dva tate

Na Svjetski dan audiovizualne baštine 27. listopada šestaši su posjetili kino Velebit i pogledali hrvatski film iz 1968. g. ,,Imam dvije mame i dva tate”. Film je režirao jedan od najvećih hrvatskih redatelja Krešo Golik prema romanu Mirjam Tušek. Na Pula Film Festivalu film je osvojio tri nagrade – Brončanu Arenu za najbolji film, Zlatnu Arenu za najbolju glumicu (Mia Oremović) i fotografiju (Ivica Rajković).

Film donosi priču iz obiteljskog života u čijem je središtu razvod, osnivanje nove obitelji bivših supružnika te njihovi različiti stilovi odgoja djece. Dječak Đuro ostao je živjeti sa svojom majkom, ali bi svaku nedjelju išao na ručak svom ocu. Stariji sin Zoran ostao je živjeti sa svojim ocem, ali bi on svake nedjelje išao na ručak majci i njenoj novoj obitelji. Dvije obitelji međusobno su povezane isprepletenim odnosima i različitim situacijama.

Reakcija publike, naših učenika, bila je podijeljena. Dječacima se film svidio, ali djevojčice su zaključile da su neki dijelovi filma bili neprimjereni. Film je bio poučan jer, bez obzira na sve, glavni lik – dječak Đuro dobro se nosio sa situacijom u kojoj se našao.

Mogli smo vidjeti da nikome nije lako kad se roditelji razvedu, ali to ne znači da roditelji prestanu voljeti djecu. Pokazuje se da nije sve crno, život nije crno-bijel, nije samo dobro i loše, već je ispunjen najrazličitijim događajima, njihovim posljedicama, osjećajima koji se u nama miješaju, postupcima koje činimo ili ne činimo, kojima krojimo našu svakodnevicu i vlastitu životnu zbilju.

Mirena Nevjestić, 6.b