Od ledenog doba do novog znanstvenog otkrića

Iz špilja prapovijesti petaši naše škole uskočili su u suvremenu znanost, i sve to u Hrvatskome zagorju.  U nastavku saznajte kako.

U srijedu 2. studenoga učenici 5.a i 5.b razreda bili su na terenskoj nastavi u Hrvatskome zagorju – Muzeju krapinskih neandertalaca i Parku znanosti. Iskrcali su se u blizini Muzeja i fotografirali s velikim kipom neandertalca. Na ulazu u Muzej kustosica ih je podijelila u dvije grupe.  Najprije su pogledali su uvodni film, a potom razgledali izloške, modele i animacije koji prikazuju način života u pretpovijesno vrijeme. Naučili su puno o evoluciji: kako je nastao čovjek i kako se razvijao iz majmuna u neandertalca, pa na kraju u homo sapiensa – mudrog čovjeka. 

Nakon obilaska Muzeja, učenici su posjetili Park znanosti u Oroslavju. Park znanosti je park interaktivnih eksponata koji prikazuju zanimljive pojave iz fizike, astronomije, matematike, geografije i psihologije. Eksponati omogućuju posjetiteljima da na zabavan i zanimljiv način, osluškujući, mjereći ili pokrećući ih, spoznaju kako i zašto svaki od njih uspješno funkcionira. Park nudi 25 eksponata koji su raspoređeni po tematskim cjelinama u zelenom okruženju, a međusobno ih povezuju ulice hrvatskih i svjetskih znanstvenika (Glazbena ograda, Mali mačak hoda, Crtić vrtić, Svemirski nogomet…). Učenici su naučili da svaka akcija ima reakciju, kako djeluje gravitacija, kako funkcioniraju zvučni valovi i utvrdili razne druge znanstvene činjenice.  Sudjelovali su u demonstracijama, ispitali svoju percepciju optičkim iluzijama i čak napravili svoj pokus. 

Na kraju ekspedicije u ledeno doba i sudjelovanja u eksperimentima kao pokusni kunići, a kasnije i znanstvenici, učenici su večerali u pizzeriji Oro-goro. Potom su se još malo igrali na igralištu, a onda se ukrcali u autobus i vratili kući s novim znanjem. 

Završilo je ledeno doba i prapovijest, ali doba znanstvenika i novih otkrića se nastavlja. 

Svi možemo pridonijeti znanosti, a prvi korak je biti marljiv u školi, i najvažnije, truditi se biti što bolji i ne odustajati!

Maša Kresojević, 5.a