Moja obitelj i jedan jež – dobri odnosi sreću znače

Učenici 5. i 6. razreda Osnovne škole ,,Đuro Ester” posjetili su nagrađivanu predstavu Kazališta Smješko ,,Moja obitelj i jedan jež” . Dotiče temu nasilja u obitelji, a vedra izvedba poručuje kako se i teške životne situacije i problemi mogu prebroditi uz pomoć dobrih ljudi.

Učenicima je predstava bila zanimljiva i poučna. U predstavi je glumilo troje glumaca. Scenografija je prikazivala unutrašnjost obiteljske kuće dok su se glumci koristili različitim rekvizitima; kišobran, tabure, ploča, časopis, lonci i još mnogim drugima koji bi tijekom radnje mijenjali svoju funkciju. Tako su se, primjerice, vrata pretvarala u krevete, pregradne zidove, ploče.

Posebno mjesto u priči ima plišana igračka jež koji je glavnoj junakinji, posvojenoj djevojčici Anji puno značio. Anja je bila jako vezana uz njega jer kada je kod svojih prvih roditelja slušala i gledala nasilje, plakala bi, skrivala se i grlila ježa za utjehu. Došavši u novu obitelj, punu ljubavi i razumijevanja, Anji je trebalo vremena da prebrodi strahove koje je nosila sa sobom i zbog kojih se noću budila u krikovima. Izmjene zvukova i osvjetljenja dočaravali su njezine traume i tugu.

Novi roditelji pružili su Anji siguran dom u kakvom bi svako dijete trebalo odrastati. Glazba i pjesma pratili su vesele zajedničke trenutke nove obitelji koja je pokazala da ljubav liječi rane. Dobri međusobni odnosi, prihvaćanje i uvažavanje temelj su sretnog života. Da bismo ih gradili, moramo se truditi svi zajedno.

Mirena Nevjestić, 6.b