Kako tolerantni odnosi pomažu u ostvarivanju sreće i zadovoljstva svakodnevnog života

Tolerancija se odnosi na razlike među ljudima, međusobno uvažavanje i poštivanje. Sa školskom pedagoginjom Jasnom Relja razgovarali smo o načinu na koji nam tolerantni odnosi pomažu u ostvarivanju životne sreće.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga svake godine. Organizacija Ujedinjenih naroda pozvala je svoje države članice da taj dan posvete podizanju svijesti o tolerantnim odnosima, važnosti i poštivanju različitosti među narodima i pojedincima.

„Povodom Međunarodnog dana tolerancije u našoj su školi provedene brojne aktivnosti s učenicima čija je glavna misao vodilja bila: razlike su naše bogatstvo. Svi smo različiti u zajednici, različiti smo u razredu, bilo po ponašanju, izgledu, sposobnostima i slično. Te razlike trebamo prihvatiti jer one čine svijet bogatijim, ljepšim, raznovrsnijim. Na taj način razvijamo osjećaj poštovanja i međusobnog uvažavanja”, ističe pedagoginja savjetnica Jasna Relja.

Pedagoginja naglašava da je tolerancija je osnova suradnje u zajednici. “Bez tolerancije ne možemo surađivati, ostvarivati sebe, ostvarivati rezultate. Tolerancija je osnova suradnje i zajedništva, stoga je nastojimo njegovati i razvijati iz dana na dan, prenositi jedni na druge kako bismo se osjećali ugodnije i zadovoljnije.“

Leona Tasoti Kivač, 7.a