Započeo projekt „Naša mala knjižnica“

Učenici 3.a razreda, polaznici izvannastavne aktivnosti Pričaonica s učiteljicom Slađanom Ninković i knjižničarkom Nikolinom Sabolić u školskoj godini 2022./2023. uključili su se u nacionalni projekt poticanja čitanja pod nazivom „Naša mala knjižnica“.

„Naša mala knjižnica“ nacionalni je projekt razvijanja čitalačkih vještina i čitalačke pismenosti. Glavni organizator projekta je nakladnik Ibis grafika.

Tijekom projekta za učenike se organiziraju radionice u kojima učenici čitaju slikovnice, priče i strip-knjige suvremenih autora iz Belgije, Finske, Litve, Slovenije i Hrvatske, upoznaju se s kratkim biografijama autora i znamenitostima zemalja iz kojih dolaze, rješavaju zadatke i igre iz Kreativne knjižice, izrađuju stvaralačke radove na temelju čitanja pod vodstvom knjižničarke i učiteljice. Radovi učenika objavljuju se na službenoj web stranici projekta: https://nasamalaknjiznica.hr/

Za školske voditelje projekta organiziraju se webinari o čitalačkoj pismenosti na kojima se razmjenjuju ideje o aktivnostima s učenicima vezanima uz pojedinu knjigu. Tijekom ove godine stručne webinare vodi prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić.

Provedbu projekta naši su učenici započeli u petak 25. studenoga 2022. pod vodstvom školske knjižničarke. Čitali su knjigu „Kamp Bravo“ belgijskog autora Stefana Boonena i ilustratora Melvina. Ilustrirana knjiga s elementima stripa donosi avanture dječaka Tea u ljetnom kampu tijekom kojih stječe spoznaje o samome sebi, gradi odvažnost, poduzetnost i odlučnost. Uz pomoć tiskanih atlasa Europske unije istražili su državne simbole i najpoznatije spomenike ove zemlje te rješavali zadatke u Kreativnoj knjižici.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.