Daroviti učenici posjetili Centar izvrsnosti pri Obrtničkoj školi Koprivnica i sudjelovali na radionici o ljudskom mozgu

Zanima vas elektrotehnika, računalstvo? Mehanika, instalacije, strojevi? Ili pak uživate u kuhanju, aranžiranju? Onda je vrijeme da razmislite o nastavku srednjoškolskog obrazovanja u Obrtničkoj školi Koprivnica. Uživate li u informatičkoj revoluciji, u toj školi je i Centar izvrsnosti za elektrotehniku i računalstvo.

Kako se grupa darovitih učenika ove školske godine upoznaje s različitim zvanjima, zanimanjima i znanjima, u utorak 6. prosinca daroviti učenici Osnovne škole „Đuro Ester“ posjetili su Obrtničku školu Koprivnica. Upoznali su ravnatelja Škole, Zlatka Martića koji im je pokazao novoizgrađene moderne prostore Škole i županijskog Centra izvrsnosti za elektroniku i računalstvo. Na samom krovu zgrade vidjeli su moderni trend u arhitekturi – školsku zelenu fasadu izvedenu prema sistemu živućih zidova i solarnu elektranu s više od 100 solarnih panela kojima se Obrtnička škola gotovo u potpunosti opskrbljuje električnom energijom. Također, na krovu imaju i školski vrt. Uz moderne učionice i praktikume za nastavu, uspjeli su vidjeti i dijelove škole koje inače mogu vidjeti samo djelatnici, poput velike kotlovnice i skladišta. Novi dio Škole u potpunosti je automatiziran, od svjetla na senzor do svjetlarnika i prozora koji sami detektiraju vlagu ili kišu i automatizmom se otvaraju ili zatvaraju. Obrtnička škola ima i svoj internet-cafe, a na velikom ekranu u holu Škole možemo vidjeti koji učenici na današnji dan imaju rođendan ili pročitati mudru misao dana. Saznali su u kojim se programima obrazova mogu školovati učenici u Obrtničkoj školi te kako provode Erasmus+ projekte i mobilnosti na kojima učenici ostvaruju stručnu praksu u inozemstvu.

Nakon razgleda prostora Obrtničke škole daroviti učenici sudjelovali na zanimljivom izlaganju o ljudskom mozgu, koje je održao njihov pedagog Tomislav Terstenjak. Saznali su koji su osnovni dijelovi mozga i njihove funkcije, nevjerojatne mogućnosti i značajke našega mozga, mogli vidjeti, primiti i promotriti model ljudskog mozga. Tijekom razgovora mogli su postaviti razna pitanja o svemu što ih je zanimalo (logičkom razmišljanju, kognitivnim procesima, osjećajima, snovima, podsvijesti i dr). Izlaganje je održano u konobarskom praktikumu, pa su isprobali poslastice koje su pripremili učenici koji se školuju za pekare i slastičare.

Na kraju radionice svi su bili zadovoljni jer su naučili mnoge nove i zanimljive činjenice o ljudskom mozgu o kojima neće učiti u osnovnoj školi te dobili odgovore na svoja pitanja. Pritom su upoznali ovu novu modernu školu, u kojoj će neki i nastaviti svoje daljnje obrazovanje i osposobljavanje te razvijati vještine u struci.

Mirta Jurić, 8.a

Novinarska grupa