Pop kultura iz Azije uplovila u naše vode

Što slušati, pitanje je sad – globalna senzacija k-popa ruši predrasude i osvaja mlade diljem svijeta
Radi se o glazbi iz Južne Koreje koja, zapravo, ne predstavlja nešto apsolutno novo, već na poseban način spaja klasične žanrove – hip-hop, rap, pop, rock, elektronsku glazbu, kombinirajući korejsku kulturu sa zapadnom pop glazbom. Izvođači, girl i boy-bendovi, veliki naglasak stavljaju na plesnu koreografiju i kostime, pa njihovi nastupi i kvalitetni videospotovi ujedno predstavljaju poseban vizualni doživljaj.

Kako je sve počelo
K-pop (skraćenica od „korejski pop“) pojavio se krajem 20. st. Nastao je u Južnoj Koreji oko 1992. godine. Jedan od prvih bendova bio je Seo Tajiji & Boys. Jedna od prvih ženskih grupa bila je S.E.S., koja je na scenu ušla 1997. Javnost je počeo interesirati ovakav neobičan žanr glazbe, miks novog vala popa, rapa i živahne plesne melodije. Mediji svjedoče da je globalna popularnost k-popa krenula od nezaboravnog korejskog hita Gangnam Style (mojeg vršnjaka!), čiju melodiju malo tko ne zna. Uskoro su se pojavile društvene mreže poput TikToka i k-pop je ubrzo postao senzacija.

Glazbena industrija koja ruši barijere
K-pop danas predstavlja cijelu glazbenu industriju, i više od toga. Širenju njegove popularnosti pridonijele su društvene mreže i videoigre. Korejske grupe sastavljene od mladih ljudi, djevojaka i momaka, zauzimaju top-ljestvice, osvajaju američke glazbene nagrade, ruše rekorde gledanosti na kanalima i ulaze u povijest.

Predrasude u svijetu glazbe
Unatoč iznimnoj popularnosti, osobito među tinejdžerima, i ovi se glazbenici, kao i njihovi obožavatelji, susreću s predrasudama. Kako jedna čarobna stvar poput glazbe može postati predmet predrasuda? Naravno, postoje ljudi kojima se takva glazba nimalo ne sviđa (što je u redu) i zbog toga imaju predrasude (što nije u redu). Zapravo, glazbeni ukusi oduvijek su bili tlo za stvaranje predrasuda. Roditelji mi kažu da se rokere smatralo nepristojnima i nekulturnima, fanove country glazbe neobrazovanima i priprostima itd… Možemo testirati sebe – što pomislimo o osobi kada čujemo da, primjerice, sluša narodnu glazbu?
Od vremena mojih roditelja do moga vremena primijenilo se mnogo toga, ali predrasude su ostale. Prije svega, promijenio se način slušanja glazbe. Danas se glazba ujedno i sluša i „gleda“. Nekada se do najpopularnije glazbe dolazilo putem radija, kupovali su se albumi, išlo se na koncerte. Mladima su sada glavni izvori glazbe YouTube, TikTok i druge društvene mreže. Postoje aplikacije namijenjene isključivo slušanju glazbe na kojima se može naći najrazličitija glazba i žanrovske play-liste. Neke od njih su: YouTube Music, Spotify, Mi Music…

Što je u trendu?
Mladi slušaju glazbu koja je u trendu. Moderni val k-popa struji i Hrvatskom. K-pop privlači mlade i svakog je dana sve više „trendi“ i u našoj sredini. Osim za glazbu pobudio je interes za modu i stil korejskih pjevača. Najpopularniji glazbeni sastavi među mojim vršnjacima su Blackpink, BTS, Stray Kids, Exo, Itzy… „K-pop izvođače prvi put sam vidjela na MTV-u. Svidjela mi se njihova glazba, koja je bila nekako drugačija i korejski jezik, iako su u mnoge pjesme ubačene i riječi iz engleskoga jezika, vjerojatno zbog približavanja široj publici. Osim glazbe, zanimljivi su mi i njihovi nastupi, način odijevanja, šminka, sve skupa izgleda vrlo usklađeno“, ističe Eva Krajina, učenica 5. razreda.
K-pop se može pronaći na glazbenim aplikacijama, a ponekad čuti i na radiju/televiziji. U Zagrebu se može pronaći korejski dućan, nekoliko restorana te se održavaju različita događanja posvećena ovoj kulturi. Objavljena je k-pop enciklopedija koju potpisuje producent Velimir Grgić.

Što slušati?
Sto ljudi, sto čudi i sto vrsta glazbe. Nekada si bio popularan ako si slušao Beatlese i Queen, a sada bi drugi mogli pomisliti da si malo čudan. Strastveni si slušatelj punk-rock bendova, poput Ramonesa, ili ti je opuštajuće slušati Metallicu? Uživaš li možda u novim trendovima na glazbenoj sceni? Opusti se, slušaj svoju glazbu. Poštuj glazbeni ukus drugih i ostani svoj. Spriječi širenje mržnje i ne daj se smesti. Neka glazba bude tvoj glas za budućnost bez rata, predrasuda i, najvažnije, bez tišine.

Maša Kresojević, 5.a