U školskoj knjižni održan književni susret s Nadom Mihaljević

U srijedu 15. veljače u školskoj knjižnici Osnovne škole „Đuro Ester“ održan je književni susret sa spisateljicom Nadom Mihaljević. Autorica je već dva put osvojila nagradu „Grigor Vitez“, najznačajniju hrvatsku književnu nagradu za najbolji književni tekst za djecu i mlade. Pozivamo vas da pročitate njezinu knjigu i otkrijete zašto.

Tijekom književnog susreta spisateljica je govorila o svojim novim romanima za mlade Putovanje u mjestu i Mondrian iz Lepe Vesi. U svojim djelima bavi se izazovima odrastanja i međugeneracijskim odnosima. Nada Mihaljević živi u selu Kraljev Vrh na zagorskim obroncima Medvednice, u kojem je našla nadahnuće za svoj roman Putovanje u mjestu. Roman donosi pustolovinu mladića koji zbog nesređene obiteljske situacije i odnosa s majkom bježi od kuće.Radnja Mondriana iz Lepe Vesi također je smještena u seoce Hrvatskog zagorja, a detektivska priča u koju se upuštaju njegovi junaci držat će vas u neizvjesnosti do samoga kraja. Nakon upoznavanja sa spisateljicom i predstavljanja knjiga, slijedila su pitanja učenika. Među mnogim pitanjima, Nada Mihaljević je odgovorila i zašto voli pisati o onima koji su na neki način posebni, drugačiji od ostalih. „Uvijek imam poriv braniti one koji se osjećaju slabi“, odgovorila nam je. Ističe da njezine knjige služe i tome da pomognu mladima osvijestiti da se njihovi problemi događaju i drugima njihove dobi, da je normalno osjećati se tužno ili neshvaćeno i da se problemi mogu riješiti.

Nada Mihaljević vješta je u opisivanju svojih likova i završavanju svojih priča na vrlo uvjerljiv način. Ako imate slobodnog vremena i želite pročitati nešto zanimljivo, potražite u knjižnici i posudite jednu od njezinih knjiga i čitajte! Tko zna, možda ćete otkriti da imate novu omiljenu spisateljicu.

Mirta Jurić, 8.a

Novinarska grupa