Putovanje u mjestu – Frankofonija

Učenici koji uče francuski jezik obilježili su Mjesec Frankofonije priredbom pod nazivom Moi aussi, je parle français.

U četvrtak 9. ožujka povodom Mjeseca Frankofonije učenici OŠ „Đuro Ester“ polaznici Francuske igraonice i izborne nastave Francuskoga jezika pripremili su kulturni program na francuskom jeziku uz degustaciju francuskih poslastica. Na priredbi, koja je održana u dvorani ,,Vinko Zember”, učenici su pokazali što su naučili. Priredbu su posjetili roditelji, ravnateljica škole Sanja Prelogović, učitelji i učenici koji su se htjeli upoznati s djelićem francuske kulture.

Svaki je učenik pripremio nešto drugačije kako bi dočarao Francusku. Učenici Francuske igraonice 3.b razreda pjevali su francuske pjesmice i predstavljali svoje likovne radove prema motivima tih francuskih pjesmica. Učenici 4.a i 4.b razreda također su pjevali pjesmice te u kratkom igrokazu prikazali kako bi se predstavili i upoznali sa svojim vršnjacima na francuskom jeziku. Učenici 7.b i 8.a opisali su nam svoje putovanje u Francusku, dojmove i doživljaje s terenske nastave u Strasbourgu i Parizu. Posjetitelji su mogli vidjeti prekrasne slike najpoznatijih znamenitosti u gradovima i umjetničkih djela u muzejima. Učenici 5.a i 5.b razreda bili su domaćini u predvorju Škole, predstavili su gostima i učenicima francuske specijalitete koje su spremile vrijedne ruke naših učenika iz 3., 4. i 5. razreda i njihovih članova obitelji. Mogli smo kušati razne ukusne delicije: Macarons, Miroir aux framboises, Gâteau aux pommes, Tarte au fromage blanc, Truffes au chocolat, Croissants, Flan parisien, Crêpes, Canelés.

Na kraju priredbe ravnateljica Sanja Prelogović pozdravila je sve prisutne i pohvalila učenike, a potom su se svi zajedno počastili ukusnim francuskim specijalitetima.

Eva Krajina, 5.a