Projekt Čitanje na poznaje granice – kurenti iz Koprivnice

Učenici 4.a razreda s učiteljicom Majom Sinjeri i knjižničarkom Nikolinom Sabolić i ove godine sudjeluju u međunarodnom projektu Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja u suradnji s partnerskom školom Olge Meglič iz Ptuja. Povodom fašnika učenici su se upoznali s kurentom – tradicijskom slovenskom karnevalskom maskom te izrađivali svoje kurente.

Na realizaciji projekta naši učenici surađuju sa slovenim učenicima 4.b razreda, njihovom učiteljicom Simonom Jakomini i knjižničarkom Alenkom Kandrič. U sklopu projekta naši učenici čitaju roman „Totalno ozbiljno savršeni“ („Blazno resno popolni“) slovenske autorice Dese Muck. Dramatizirali su priču iz romana i pretvorili je u igrokaz pod nazivom Bonton, kojim su nastupili i na ovogodišnjoj međuopćinskoj smotri LiDraNo. Slovenski učenici čitaju slikovnicu „Uhvati mi plavog medu“ („Ujemi mi sinjega medvedka“) hrvatske književnice Silvije Šesto.

Kako bi se upoznali sa slovenskom tradicijskom kulturom i fašničkim običajima, naši su učenici 4.a, pod vodstvom učiteljice Maje Sinjeri, ostvarili likovnu radionicu na kojoj su izrađivali kurente – najpoznatiju slovensku karnevalsku masku, simbol i zaštitni znak najvećeg karnevala u Sloveniji koji se svako godine događa upravo na ulicama grada Ptuja.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.