Tjedan mozga – daroviti učenici družili se sa znanstvenicom Sarom Trnski

Znate li kako učimo i pamtimo? Koliki je kapacitet memorije ljudskog mozga i koliko ima neurona? Koliko kalorija dnevno mozak troši za svoj rad? Daroviti učenici naše škole imali su prilike družiti se sa znanstvenicom s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga te saznati mnoge zanimljivosti o našem super-organu – mozgu.

Povodom obilježavanja Tjedna mozga polaznici grupe darovitih učenika naše škole, 14. ožujka, sudjelovali su na zanimljivom predavanju i radionici o mozgu. Radionicu je održala dr. sc. Sara Trnski, mlada znanstvenica koja je završila Veterinarski fakultet te radi u Hrvatskom institutu za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radionicu je organizirala nastavnica geografije Dubravka Vajdić Kolarić.

Polaznici grupe na radionici su saznali osnovne informacije o super-organu našega tijela – mozgu, i to na zabavan način. Na temelju sadržaja predavanja učenici su nadograđivali svoje znanje o građi mozga i živčanog sustava. Učili su o neuronima, potpornim stanicama – glijama, sinapsama, o plastičnosti mozga i mnogim zanimljivostima. Saznali su da najviše neurona (preko 100 milijardi!) imamo prilikom rođenja, a potom ih postepeno gubimo. Mozgu je potrebno 500 kalorija dnevno za normalno funkcioniranje. Kada učimo i pamtimo, umnožava se broj sinapsi između neurona i mijenja se njihova snaga. „Jeste li znali da mozak može zapamtiti pet puta više informacija nego enciklopedija! Procjenjuje se da ljudski mozak imao oko 1000 terabajta memorije“, naglasila je Sara Trnski.

Predavanje i radionica bili su interaktivni, učenici su provjeravali naučeno kroz razne igre i zadatke za promišljanje, a na kraju su odigrali zanimljiv kviz o mozgu. Svi polaznici grupe darovitih učenika koji su došli na radionicu vratili su se kući s novim znanjem i pozitivnim iskustvom.

Gala Knežević, 7.a