Dukat sa svemirske galije

Zapis No-4- Kadetkinja Y-8

Nisam ovo ni sanjala. Moj je narod miroljubiv i jednostavan. Još prije tri godine nismo ni razmišljali o mogućnosti postojanja drugih bića u svemiru, ali evo nas usred intergalaktičkoga rata. Evakuirani smo na obližnju svemirsku postaju, a kući ćemo se vratiti za par mjeseci (ili godina, ako se stvari ubrzo ne poboljšaju). Imam puno više prijatelja na svemirskoj postaji nego što sam imala u školi. Odskakala sam od ostatka razreda. Većina Abbanalaca (naš se planet zove Abbanaltijustzarč, ali to nije baš lagano izgovoriti, pa je ime skraćeno u Abbanal) voli trčati po ledu, a ja sam rijetki slučaj koji preferira snijeg, pa me čudno gledaju. Nije se bilo lako uklopiti ni u svemirsku postaju punu Zemaljaca, pogotovo ako, osim „normalnih“ ljudskih dijelova tijela, imaš dva kraka, dvije antene, ljubičastu kožu i klempave uši.

Prijateljicu sam upoznala na smiješan način. I jedna i druga hodale smo po svemirskoj postaji popravljajući svoje prevoditelje. Zaletjele smo se jedna u drugu i prevoditelji su nam odmah proradili. Zapričale smo se i saznala sam da ona dolazi iz Hrvatske (Hrvatska je država sa Zemlje, a većina Zemaljaca na ovoj postaji dolazi baš iz nje i ostalih slavenskih zemalja). Moja nova prijateljica ispričala mi je sve o životu na Zemlji. Sada je tamo 2123. godina i uskoro će se završiti renovacija magnetske željeznice koja putuje (približno) brzinom svjetlosti. Toliko smo se zapričale da sam ju zaboravila pitati kako se zove. Na žalost, ni sada ne znam kako se piše i izgovara njezino ime (u sebi ima previše č-ova, ć-ova, đ-ova, dž-ova i svega toga), dogovorile smo se da ju zovem X. Ona mene zove Y. Ne smije znati moje pravo ime zbog toga što je preopasno. Ipak je intergalaktički rat.

Ne znam kako će rat završiti, ali znam kako je počeo. Farenhajtanci (njihov se planet zove Farenhajtnaltijustzarč, ali je skraćen u Farenhajt) su ratnički narod za koji smo saznali samo nekoliko dana prije početka rata. Na naš planet pao je dukat s njihove svemirske galije. Ubrzo je uslijedila invazija.

Kako je stari zemaljski novac – dukat došao na njihovu svemirsku galiju? To ne bih trebala znati, ali „slučajno“ sam pročitala (i prevela) dokument sa svim podacima o ratu koji je X „slučajno“ našla i „slučajno“ pokazala meni. Pisalo je kako se 2103. UI (umjetna inteligencija) koja je upravljala satelitom pokvarila i satelit je sletio baš na planet Farenhajt. Farenhajtanci su se u to vrijeme borili onako kako su se Zemaljci borili u 17. i 18. zemaljskom (ne valjda marsovskom) stoljeću. Farenhajtanci su odlučili  proučiti čudnovati stroj. UI im je dala upute za izgradnju i za deset su godina uspješno izgradili svemirsku galiju. Počeli su terorizirati galaksiju. Zemaljci, koji su poslali UI, počeli su razmišljati kako ispraviti svoju pogrešku. Odlučili su poslati još jedan satelit, ali ovog puta s namjerom da se sruši. Satelit je bio pun dukata.

Godine 2116. je na novoizgrađenu svemirsku postaju stigla vijest da su Farenhajtanci pokupili sve dukate i počeli njima ukrašavati svemirske galije. Farenhajtanci nisu imali pojma da su Zemaljci u dukate ugradili GPS trackere, kojima su svi radnici svemirske postaje mogli pratiti njihove svemirske galije i pokušati ih zaustaviti prije negoli napadnu druge planete. Kako su znali da će njihov plan raditi? Farenhajtanci su ratnički narod, a u vrijeme gusara njihova je pohlepa, kao i nekada Zemljanska, bila na vrhuncu.

Sve je išlo savršeno sve do 2120. godine. U međuvremenu su i Zemaljci i Farenhajtanci stekli nove saveznike. Ubrzo su Farenhajtanci postali sve moćniji i nije ih se moglo kontrolirati. Farenhajtanci su od saveznika saznali za GPS-ove u dukatima i razljutili se na Zemaljce. Tada je počeo rat. To je sve što sam zasad saznala, ali imam osjećaj da ovo neće biti kraj.

Zapis No-60- Viša kadetkinja Y-8

Godina 2130. započela je zanimljivo. Premještena sam na brod Galaktika koji putuje kroz Alfaku Plantaur. Iako je rat je završio prije skoro dvije Zemaljske godine, ni Farenhajtanci ni ljudi, ni Abbanalci nisu dobrodošli u tu miroljubivu galaksiju. Baš zgodno da većina časnika na Galaktici pripada jednoj od tih skupina.

Zapis No-180- Poručnica Y-8

Galaktika je skoro eksplodirala tri puta, a UI pokušava preuzeti brod barem jednom tjedno. Ja sam jedna od rijetkih inženjera koji nisu dali otkaz ili poginuli usred posla. Mislim da sam trebala izabrati sigurniji posao.

Zapis No-204- Poručnica Y-8

Danas se automat s hranom pokvario, pa sam ga morala popravljati. Neki je Farenhajtanac, umjesto žetona, u automat nagurao dukat! Valjda je pokušavao prevariti stroj (nadam se da zna razliku između žetona i dukata sa svemirske galije…).

Maša Kresojević, 5.a

Literarni rad sudjelovalo na natječaju SFerice 2023.