Marija Petrović na državnom natjecanju iz geografije

Marija Petrović, učenica 7.a razreda naše škole, sudjelovala je na državnom natjecanju iz geografije na kojem je postigla izvrsno 5. mjesto. Marija je sudjelovala na natjecanjima iz različitih područja, a na školskom i županijskom natjecanju iz geografije postigla je najviše 1. mjesto. Kao glavna urednica predstavljala je i naš školski list Leteći razred na županijskoj Smotri LiDraNo u Križevcima, gdje je list bio predložen za državnu Smotru.

Državno natjecanje iz geografije održalo se u Tuhlju od 5. do 7. lipnja, a Mariju je pratila njezina mentorica i nastavnica geografije Dubravka Vajdić Kolarić. Marija je podijelila s nama dojmove s natjecanja.

Koji su tvoji dojmovi s natjecanja?

Mogu reći da sam se na natjecanju odlično provela. Uz sjajno društvo, mnogo geografije i pitome zagorske brežuljke osjećala sam se opušteno i ponosno što sam dogurala do državnog natjecanja.  Nemam nikakvih primjedbi na organizaciju ili domaćine, samo bih voljela da se održalo u svibnju, kako je i bilo planirano.

Ukratko nam opiši tijek natjecanja.

Za dolazak na državno natjecanje iz geografije trebalo je proći dugačak put. Prvo se moraš iskazati na nastavi geografije kao odličan učenik te se moraš pripremiti i proći školsko natjecanje. Zatim, ako si pozvan na županijsko natjecanje, i za njega moraš marljivo raditi te imati što bolji rezultat kako bi, možda, bio pozvan na državno natjecanje među 15-ak najboljih geografa tvoje generacije u Hrvatskoj. Ako imaš odličan rezultat, moguće je da na 3 dana otputuješ u jedan kraj Lijepe Naše te sudjeluješ na državnom natjecanju. Prije samog odlaska trebaš proći sate i sate priprema, pogotovo zato što se na državnoj razini pojavljuje, osim testa, i istraživački rad koji trebaš samostalno sastaviti. Moj put do Državnog natjecanja bio je otprilike takav. Nakon 1. mjesta na školskom natjecanju te 1. mjesta na županijskom natjecanju u Ferdinandovcu, bila sam pozvana na jubilarno 30. Državno natjecanje iz geografije s 2. rezultatom u državi. Nakon desetine sati priprema, odgađanja datuma natjecanja, napokon sam otišla u Tuhelj. Ondje sam osvojila ukupno 5. mjesto, iako sam 4. po broju bodova, a prema bodovima na istraživačkom radu bila bih 2. Prvo mjesto pobjeglo mi je za samo 4 boda, no ja smatram da je ovo i dalje veliki uspjeh za mene, moju obitelj i moju školu, iako osjećam da sam ipak mogla čak i ostvariti još bolji rezultat.

Po čemu ćeš pamtiti ovo natjecanje?

Ovo ću natjecanje pamtiti po odličnom uspjehu, dobroj zabavi, ugodnim domaćinima i ambijentu te najviše po prijateljstvima koje sam ondje stekla.

Kako si se pripremala za ovo natjecanje?

Za ovo natjecanje sam se pripremala zapravo kroz cijelu školsku godinu; na geografskoj grupi svake srijede i petak te kod kuće rješavajući različite materijale, od testova prošlih godina, udžbenika različitih nakladnika, praćenjem kvizova i dokumentarnih emisija o Europi, koja je bila glavna tema u 7. razredu. Ovom se prilikom moram zahvaliti svojoj nastavnici Dubravki Vajdić Kolarić na ogromnom trudu uloženom te na vremenu koje je provela sa mnom.

Bi li htjela opet ponoviti ovo iskustvo ako ti se ukaže prilika?

Ovo iskustvo bih svakako htjela ponoviti, iako bi mi to bilo 3. državno natjecanje iz geografije, pošto sam na njemu sudjelovala i u 5. razredu, no tada je bilo online.

Što je sve ušlo u kriterij ocjenjivanja ovog natjecanja?

U kriterij ocjenjivanja ovog natjecanja ušlo je vrednovanje testa od 30-ak zadataka koji je ukupno nosio 50 bodova te vrednovanje istraživačkog rada koji je sveukupno nosio 30 bodova. Maksimalan broj bodova bio je 80. Test se sastoji od pitanja na zaokruživanje, nadopunjavanje, prepoznavanje te višestrukih odgovora. Istraživački rad sastojao od radnog materijala koji je bilo potrebno proučiti te smo nakon toga trebali napisati istraživačko pitanje, 2 hipoteze, nacrtati dijagram i kartu, izračunati neke podatke, napisati zaključak te navesti izvore. Ovogodišnja tema istraživačkog rada bila je nezaposlenost mladih te s koliko godina se mladi odvajaju od roditelja kao i proširivanje tih pojmova.

Što si sve radila na natjecanju?

Na natjecanju sam pisali test i istraživački rad, boravila sam u Termama Tuhelj gdje sam se odlično zabavila te ukusno najela. Bila sam na izletu u Etno-selu Kumrovec gdje sam vidjela kako su živjeli stari Zagorci i rodnu kuću Josipa Broza Tita te posjetila spomenik hrvatskoj himni na Zelenjaku.

Jesi li stekla nova poznanstva na natjecanju?

Stekla sam mnogobrojna poznanstva te sam razmijenila kontakt s njima, pa se nadam da ćemo se i dalje družiti.

Misliš li se u budućnosti baviti geografijom?

U budućnosti sumnjam da ću se baviti geografijom, ali smatram da se geografija uvlači u naš život htjeli mi to ili ne, zato mislim da će mi znanje geografije sigurno pomoći u životu i bit će veoma korisno te će mi geografija zauvijek ostati jedna ljubav, jedan hobi kojeg se neću odreći.

Imaš li još koji interesa osim geografije?

Naravno, imam još mnogo interesa osim geografije, to se vidjelo i po broju županijskih natjecanja na kojima sam sudjelovala. Neki interesi osim geografije su mi: biologija, kemija, matematika i povijest. Također igram tenis, šest sam se godina bavila plesom, pjevam u župnom zboru, idem na brojne izvannastavne aktivnosti, tako da mogu reći da imam mnogo interesa.

Razgovarala:

Gala Knežević, 7.a