Projekt Naša mala knjižnica – detektivska potraga za skrivenim blagom

Nakon čitanja stripa Inspektor Joso, slovenskih autora Majde Koren i Damijana Stepančiča u sklopu projekta Naša mala knjižnica učenici 3.a razreda OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica s knjižničarkom Nikolinom Sabolić sudjelovali su u igri detektivske potrage za skrivenim blagom.

Igrajući se detektiva, učenici su tražili skrivene tragove u prostorima škole, rješavali zagonetke i šifre koje su ih vodile do novih tragova na novim lokacijama. Kako bi pronašli trag i došli do rješenja morali su primijeniti znanja iz prirode, matematike, hrvatskoga jezika te opće kulture i informiranosti. Odgonetali su što se krije iza glagoljičnih slova, morseovog koda, rimskih brojki, križaljki, zagonetki i rebusa. Putevi potrage vodili su ih od učionice do knjižnice, čitateljskog kutka, garderobe, školske kuhinje, predvorja škole pa natrag u učionicu gdje su na kraju pronašli skriveni ključ kojim su otključali lokot na ruksaku s „blagom“. U ruksacima su ih dočekala slatka iznenađenja, straničnici i popularno-znanstveni časopisi koje su potom čitali i dobili na poklon.

Učenici su se složili da je ova igra bila jedna od najzanimljivijih aktivnosti u projektu Naša mala knjižnici i svakako bi sličnu aktivnost željeli ponoviti.

Kako je izgledala detektivska igra, možete pogledati u videu putem poveznice:

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.

knjižničarka mentorica