Djevojčice u nogometu – intervju s nogometašicom Mašom Kresojević

Nogomet je sport za sve, a Maša Kresojević jedna je od rijetkih djevojčica koja se aktivno bavi nogometom i igra nogomet u ekipi s dečkima. Maša je i odlična učenica petoga razreda s nevjerojatnim spisateljskim sposobnostima. Otkrila nam je odakle joj strast za nogometom i kako je započela njena nogometna priča.

Kako doživljavaš nogomet; kao sport ili rekreaciju?

Nogomet doživljavam kao oboje. Iako je sport, smatram ga jednom od važnijih stvari u mojem životu.

Kada ti se počeo sviđati nogomet i kako si došla do njega?

Moji roditelji vole gledati nogometne utakmice, pa ih i ja gledam od malena. U vrtiću sam često igrala s prijateljima. Nogomet je oduvijek bio moja velika strast.

Voliš li nogomet zbog toga što je najpoznatiji sport u svijetu ili zbog drugih razloga?

Volim nogomet zato što se osjećam ugodno kada ga igram. Voljela bih ga i da je „najnepopularniji“ sport, ali drago mi je što nije.

Hoćeš li svojim primjerom privući više djevojčica za igranje nogometa?

Nogomet je sport za sve. Šteta što mnogi misle da nije. Svi imamo pravo igrati nogomet. Potičem sve cure da mi se pridruže ako je nogomet njihova strast!

Smatraš li da se nogomet može igrati u bilo kojem uzrastu?

Igram nogomet od kada znam hodati i igrat ću ga do kada ću moći hodati. Svi možemo uživati u predivnoj igri.

Kako bi ocijenila vlastitu nogometnu igru?

Već godinama vježbam i igram nogomet, tako da je logično da sam napredovala i sve sam uspješnija. Nikada ne odustajem i trudim se neprekidno poboljšavati svoju igru.

Doživljavaš li svaku utakmicu jednako ozbiljno, pripremaš li se jednako za svaku?

Uvijek dajem sve od sebe. Naravno da ću se više pripremati za utakmicu finala svjetskog prvenstva nego za igru s prijateljima, ali svaku utakmicu doživljavam kao priliku za zabavu, poboljšanje vještina I priliku za novih pet minuta slave!

Što misliš o uvriježenom mišljenju društva o nogometu kao muškom sportu?  

Obično prihvaćam da svi imaju svoje mišljenje, ali ovo je jednostavno glupost. Nogomet je sport za SVE. Bez obzira na spol, boju kože, izgled, podrijetlo…

Koje pojmove vežeš uz nogomet?

Neki pojmovi koje spajam s nogometom su ljubav, upornost, ekipa, Hrvatska, sloboda, mir… 

Znamo da jako puno čitaš, da si jako uspješna u pisanju priča, već si dva put bila na državnom LiDraNu i osvojila brojne nagrade na natječajima. Kako se čitanje i pisanje veže uz sport?

Čitanje je jako važna aktivnost – to je vježba za mozak, i zato moramo čitati svakoga dana, barem 15-ak minuta dnevno. Kada smo u školskoj knjižnici imali književni susret sa spisateljicom Nadom Mihaljević, pročitala sam njezinu knjigu „Mondrian iz Lepe Vesi“ i totalno se poistovjetila s likom djevojčice Mije koja je također strastvena igračica nogometa. A pisanje je nešto kao odmor, koji je potreban i nakon učenja i nakon nogometa. Jednostavno volim pisati, a drugima se sviđa to što pišem.

Zanima li te koji drugi sport osim nogometa?

Volim košarku, skijanje, klizanje,  plivanje, vožnju bicikla, skateboard, rolanje… Ali, nogomet je na prvom mjestu. On je moja prva i jedina prava ljubav.                                                                                                                                         Razgovarala: Eva Krajina, 5.a