Razgovor s najučiteljicom Snježanom Mihočka

Umjetna inteligencija prisutna je u našim svakodnevnim životima

Učiteljica informatike Snježana Mihočka izabrana je za najbolju učiteljicu Osnovne škole “Đuro Ester“ u protekloj školskoj godini te je povodom Svjetskog dana učitelja primila nagradu Grada Koprivnice. Otkrila nam je što ju je potaknulo da postane učiteljica, zašto je važno učiti informatiku,  robotiku te što trebamo znati o primjeni umjetne inteligencije koja je već prisutna u našim životima.

Jeste li oduvijek željeli biti učiteljica?

Još u nižim razredima osnovne škole, gledala sam svoju učiteljicu kako ulazi s osmijehom u naš razred, prenosi svoje znanje na nas, briše naše suze nakon pada na tjelesnom, miri nas nakon svađa… Divila sam joj se i već tada sam znala što želim biti kad odrastem. I evo, želja mi se ostvarila.

Kako to da ste izabrali informatiku?

U osnovnoj i srednjoj školi omiljeni predmeti bili su mi matematika i informatika. Kada sam birala smjer svojega fakulteta, dvoumila sam se između ova dva predmeta, ali na kraju sam izabrala informatiku jer je kod mene prevladala ljubav prema programiranju.

Što je učenicima najzanimljivije u informatici, a što najteže?

U informatici učenicima su najzanimljiviji praktični radovi na računalima, gdje samostalno ili timski izrađuju digitalne radove, poput prezentacija, digitalnih plakata, stripova, animacija i sl. Uglavnom, vole raditi na računalu, manje vole učiti teoriju. Najizazovnije je učenicima savladati sadržaje programiranja.

Koji dio posla Vam je najzahtjevniji, a koji najviše volite?

Najzahtjevnija mi je sama priprema za nastavni sat. Dosta razmišljam kako održati sat da bi učenicima gradivo bilo što jasnije, zanimljivo, a primjenjivo u svakodnevnom životu. Najviše od svega, u svom poslu volim raditi s djecom, ući u učionicu i održati sat.

Jeste li zadovoljni predmetom, što bi po vašem mišljenju trebalo mijenjati ili uvesti u poučavanje informatike?

Drago mi je što je uvedena informatika od prvog do osmog razreda, no kao obavezan predmet je samo u petom i šestom razredu. Mislim da bi trebala biti obavezan predmet u svim razredima jer na nastavi informatike obrađujemo mnoge odgojne teme. Veliki naglasak stavljamo na edukaciju učenika o sigurnim načinima korištenja digitalne tehnologije i interneta, razgovaramo o ovisnosti na internetu i digitalnim tehnologijama, opasnostima na društvenim mrežama, utjecaju videoigara na zdravlje učenika i slične teme.

Koje izvannastavne aktivnosti vodite za učenike i što mogu naučiti?

U školi vodim robotiku. Učenici ju jako vole i odaziv na radionice je velik. Učenici na robotici izrađuju različite robotičke modele koje kasnije programiraju. Izrađujući robote, vježbaju finu motoriku, razvijaju kreativnost, a programiranjem vježbaju logičko mišljenje i zaključivanje. S obzirom da najčešće rade u timovima, učenici razvijaju vještine timskog rada i suradničkog učenja.

Od prošle školske godine sudjelujemo i na robotičkom natjecanju pod nazivom Croatian Makers Liga, gdje su naši učenici postigli odlične rezultate u superfinalu ovoga natjecanja. Također vodim i informatičku grupu, gdje učenici uče o web dizajnu, programiranju aplikacija, pripremaju se za informatička natjecanja i sl.

Kako gledate na primjenu umjetne inteligencije? Koje su po vašem mišljenju prednosti, a koji nedostatci?

Umjetna inteligencija već je prisutna u našim svakodnevnim životima. Dokazano je kako njezina primjena uvelike može čovjeku olakšati život. To su različiti softveri, virtualni asistenti na našim uređajima koji komuniciraju s čovjekom i izvršavaju njegove naredbe, autonomni automobili, kućanski uređaji i sl. Umjetna inteligencija može pomoći u mnogim poslovima, ali postoji još mnogo prostora za njezino razvijanje i unaprjeđenje.

Nedostatak i zabrinjavajuće je to što je narušena privatnost nas korisnika. Umjetna inteligencija implementirana je u različite aplikacije koje na našim digitalnim uređajima dobivaju informacije o nama, našim pretraživanjima, posjetima, kupovinama i sl. U školi se trenutno najviše priča o aplikaciji ChatGPT temeljenoj na umjetnoj inteligenciji. Većina učenika čula je i isprobala tu aplikaciju. Trebamo znati da je ova aplikacija u razvoju i da ima puno nedostataka, netočnih i neprovjerenih informacija te da ne poštuje autorska prava.

Tu također informatika ima veliku ulogu jer treba djecu od malena učiti o odgovornom korištenju interneta i tehnologije i poštivanju autorskih prava u digitalnom okruženju.

Kojim se uspjehom u poslu najviše ponosite?

Jako sam ponosna kada pod mojim mentorstvom učenici postižu odlične rezultate na natjecanjima. Kao svoj osobni uspjeh, izdvojila bih nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnijeg odgojno-obrazovnih radnika u školskoj godini 2020./2021.

Ali od svega, ipak sam najponosnija kada mi na kraju sata učenici s osmijehom izlaze  iz učionice jer su usvojili neko gradivo i kada ih čujem kako međusobno komentiraju: „Ovo mi je bio najbolji sat informatike!“ 

Kakav je osjećaj biti učiteljica godine?

Nisam se nadala ovom priznanju jer radim u kolektivu u kojem učitelji odlično rade svoj posao. Vijest me pozitivno iznenadila kada sam bila u Crikvenici na robotičkoj konferenciji. Bila sam jako sretna i ponosna jer je to velika čast, biti izabrana u tako uspješnom kolektivu. Drago mi je što su kolege prepoznale moj rad i trud koji ulažem u radu s djecom.

Zahvalila bih se Učiteljskom vijeću i ravnateljici što su mene odabrali za ovo priznanje i ono mi je poticaj da nastavim dalje putem kojim sam krenula.

Imate li hobi, kako volite provoditi slobodno vrijeme?

Mislim da je učitelju izazov pronaći slobodno vrijeme. Posao učitelja ne završava sa zvonom. Kada i niste u školi, često ste mislima i dalje u svojoj učionici, sa svojim učenicima i roditeljima. Pripremate se za nastavu, razmišljate o nekim novim projektima, aktivnostima, educirate se.  Kada uspijem pronaći slobodno vrijeme, provodim ga sa svojom obitelji. Volim društvene igre, čitati, putovati, prošetati šumom i boraviti u prirodi.

Razgovarala: Ela Nekić, 7.a