KAMENJE – svaki čin ima posljedicu

“Kamenje” je predstava nastala po istinitom događaju u kojem dva mladića bacajući kamenje s nadvožnjaka na automobile prouzroče nesreću i smrt vozača. Ova potresna i zanimljiva predstava ostavila je snažan dojam na naše učenike sedmih i osmih razreda.

U predstavi „Kamenje“ kazališta Mala scena sudjeluju dva glumca koji glume četiri različite uloge. Detaljima na kostimima i načinom glume dva dječaka pretvarala su se u policijske inspektore, čiji je zadatak bio otkriti provalnike i izazivače prometne nesreće. Uz pomoć malog broja rekvizita na sceni (stolarske nogare, ljestve, stolac, greda) likovi su uspjeli prikazati događaje u skladištu, zatvoru, sudnici i na nadvožnjaku.

Tijekom razvoja događanja u predstavi uočavamo da je petnaestogodišnjak imao velik utjecaj na mlađeg dječaka od trinaest godina. Stalno su se svađali i koristili ružne riječi. Stariji dječak nagovarao je mlađeg na opasne i zakonom zabranjene stvari, kao što su sitni kriminal i provala, a mlađi je bio povodljiv i nije se mogao/znao oduprijeti. Jednoga dana njihova je nepromišljena zabava završila kobno. Bacanjem kamena s nadvožnjaka željeli su uplašiti vozače automobila, a na kraju se sve pretvorilo u noćnu moru.

Sve što činimo ima trajne posljedice i to trebamo imati uvijek na umu. Ova predstava potaknula nas je na razmišljanje o odgovornosti za vlastite postupke i promišljeno ponašanje.

Mirena Nevjestić, 7.b