Petaši na predstavljanju nove knjige o Franu Galoviću

U sklopu Festivala književnosti Galovićeva jesen učenici koprivničkih osnovnih škola sudjelovali su na predstavljanju novoobjavljene knjige o Franu Galoviću pod naslovom „Fran: ilustrirana biografija Frana Galovića“. U nastavku donosimo intervju s autorima knjige.

Predstavljanje knjige održano je u srijedu 25. listopada 2023. u prostoru kina Velebit. Knjigu su predstavili njezini autori, Mario Kolar koji je napisao tekst te ilustrator Tomislav Zagoda. Promociju su posjetili i učenici 5. razreda OŠ „Đuro Ester“ pod vodstvom učiteljice hrvatskoga jezika Sanje Antolić i školske knjižničarke Nikoline Sabolić. Tom prigodom učenici su saznali mnoge zanimljivosti o značajnom hrvatskom piscu rođenom u susjednome Peterancu 1887. godine, čiji se život prerano ugasio sa samo 27 godina života na samome početku Prvoga svjetskog rata. Naučili su da je među njegovim najznačajnijim djelima najpoznatija zbirka pjesama „Z mojih bregov“ na kajkavskom dijalektu.

U sklopu predstavljanja održan je i nagradni kviz na kojem je po jedan učenik iz svake škole, koji je točno odgovorio na pitanja o Franu, osvojio knjigu. Iz naše je škole sretne ruke bila Lara Divjak iz 5.b, koja je s promocije ponijela svoj primjerak ilustrirane biografije Frana Galovića.

Ovu zanimljivu knjigu možete posuditi u školskoj knjižnici, a u nastavku donosimo intervju s njezinim autorima.

Hana Mihaljević, 5.c

Novinarska grupa