Intervju s autorima knjige „Fran“ 

Saznali smo iz prve ruke kako je nastala ilustrirana biografije Frana Galovića – pročitajte što kažu autor teksta Mario Kolar i ilustrator Tomislav Zagoda.

Molim Vas da nam se kratko predstavite. 

KOLAR: Mama i tata dali su mi ime Mario, a mislim da je i starija sestra u tome imala svoje prste. Od roditelja sam naslijedio i prezime Kolar. Volim nogomet i općenito sport, ali prije svega knjige. Zato sam studirao književnost i knjižničarstvo. Prvo sam radio kao knjižničar i nastavnik hrvatskog u vašoj školi, a poslije i drugdje. Od 2018. predajem hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Objavio sam pet knjiga i jednu slikovnicu – Fran. Sada skoro već deset godina živim u Koprivnici, a do tada sam živio u rodnim Molvama. 

ZAGODA: Ja sam Tomislav Zagoda. Nekada sam igrao košarku, onda sam crtao i slikao, pa sam studirao slikarstvo i na kraju sam studirao književnost. Radio sam kao kamerman i snimao posvuda u Hrvatskoj, u svakom selu i gradu, snimao nogometne utakmice i saborske sjednice. Nakon toga, radio sam kao urednik u nakladničkoj kući Znanje, i čitao sve i svašta. A sada radim isto kao urednik, samo u novoj nakladničkoj kući Opus Gradna. Osim toga, pišem knjige za djecu i mlade, više za mlade nego za djecu, ali i za odrasle. Od mojih knjiga, djeca u osnovnim školama najviše vole Nek bude kaos, Škola na rubu pameti i pjesme Dora Novak. 

 
Zašto ste odlučili raditi slikovnicu baš o Franu Galoviću? 

KOLAR: Pjesme, novele i drame koje je napisao Fran Galović jako mi se sviđaju. Posebno su mi drage i zato što govore o Podravini. No ne samo ja nego i mnogi drugi smatraju Galovića važnim hrvatskim piscem. Stoga sam pomislio da bi bilo dobro da se o njemu napravi slikovnica kako bi ga mladi čitatelji možda lakše upoznali. Vidjevši da je Tomislav Zagoda napravio slikovnice o nekim hrvatskim piscima, poput Marije Jurić Zagorke i Miroslava Krleže, rekao sam mu da napravi slikovnicu i o Galoviću. On je rekao da bi ju vrlo rado napravio, ali ne zna puno o njemu pa bi mu trebao netko da napiše tekst. Na to sam mu rekao da bih ja to mogao pokušati i, eto, pokušao sam. Zagoda je napravio ilustracije i slikovnica je pred nama. 
 

Kako nastaju Vaše ilustracije? 

ZAGODA: Danas je tehnologija jako napredovala i uvelike pomaže ilustratorima. Djelomično radim staromodnim načinom, crtanje na papiru, a djelomično koristim tablet s programom za ilustratore. Nema veze radi li netko na papiru ili na tabletu, problem je uvijek isti – ilustracije trebaju biti dobre. Tehnologija pojednostavljuje stvar u tom smislu što su takvi crteži odmah spremni za tisak. Naravno, kad radiš na tabletu, nema opasnosti od toga da proliješ po stolu vodu za akvarel.  

  
Je li Vam bilo teško napraviti ilustracije prema tekstu? 

ZAGODA: Mario Kolar, autor teksta, vrlo je detaljno opisao kakve ilustracije trebaju biti, tako da nisam morao sam smišljati njihov sadržaj, već je na meni bilo samo da ih nacrtam. Problem je bio u tome što sam imao samo jednu kvalitetnu fotografiju Frana Galovića, pa sam se morao osloniti samo na nju u kreiranju njegova lika. Najzahtjevnije su bile one ilustracije u kojima ima više likova, a najviše sam uživao u risanju klijeti i podravskih gorica. 

   
Koje Vam je Galovićevo djelo najdraže? 

KOLAR: Mnoga Galovićeva djela su mi vrlo draga, npr. drama Pred smrt, novela Ispovijed itd. Ali najdraža mi je njegova zbirka kajkavskih pjesama Z mojih bregov. Te su pjesme i pametne i zabavne, i vedre i sjetne… Vrlo mi je drago i to što su pisane našom kajkavštinom i govore o našem zavičaju. Ali najvažnije je da su vrlo zanimljive i kvalitetne. 

 
Odakle Vam podaci o piscima i drugim osobama spomenutim u slikovnici? 

KOLAR: U slikovnici spominjem mnogo osoba, ali i događaja, institucija itd. Što se tiče Galovića i drugih pisaca koje spominjem, mnogo toga o njima znao sam otprije budući da o njima govorim svojim studentima. O drugim stvarima koje spominjem u slikovnici morao sam tražiti, ili barem provjeriti, podatke u enciklopedijama, leksikonima i stručnim knjigama. Tako sam pišući slikovnicu naučio mnogo novih stvari. 
 

Što mislite o ilustracijama uz tekst? 

KOLAR: Mislim da su odlične! Tomislav Zagoda je baš lijepo ilustrirao ponekad i vrlo zahtjevne ideje koje sam mu iznio, a i sam je dao neke ideje. Budući da je u slikovnici riječ o stvarnim ljudima, zgradama itd., sigurno nije bilo lako nacrtati ih. Ali Tomislavove ilustracije su vrlo uvjerljive i lako prepoznajemo stvarne predloške, a s druge strane su i privlačne i zabavne – dakle, točno onakve kakve bi trebale biti. 
 

Imate li u planu još ovakvih slikovnica? 

ZAGODA: Oh, da! Ova slikovnica je osma knjiga u serijalu ilustriranih biografija o našim najvećim književnicima, a upravo je u tisku i deveta o našem velikom pjesniku Tinu Ujeviću. Do sada smo objavili biografije o Mariji Jurić Zagorki, Ivani Brlić Mažuranić, Augustu Šenoi, Antunu Gustavu Matošu, Ivanu Gunduliću, Marku Maruliću, Miroslavu Krleži i Franu Galoviću. Mislim da je ovo zgodan način da se učenici osnovnih i srednjih škola upoznaju s našim najznačajnijim piscima i njihovom vremenu.   

 
Razgovarala: Franka Kolar, 5.a 
Novinarska grupa