Čajanka s tetom Julijom – Mjesta ima na metli svima

„Bijaše vještica jedna

u nje dug šešir i mačka,

kosa joj bijaše riđa,

pletenica podugačka…“

Ovim stihovima učenici drugih razreda započeli su drugu po redu čajanku u produženom boravku. Veselo društvo okupilo se u kutiću za čitanje i uz topli čaj i ukusne kekse s pozornošću pratilo novu priču iz pera spisateljice Julie Donladson. Mjesta ima na metli svima duhovita je priča o vještici koja zajedno s mačkom leti na metli. No, zbog silne oluje i vjetra vještica izgubi svoj šešir, mašnicu i štapić. Na sreću u traženju izgubljenih stvari pomogli su joj pas, zelena ptica i žaba pod uvjetom da se i za njih nađe mjesta na njenoj metli. Vještica je uz pomoć novih prijatelja pronašla izgubljene stvari, ali skoro je postala obrok strašnom zmaju.

Ova priča govori o nesebičnom pomaganju i prijateljstvu između vještice i životinja. Iz priče su učenici naučili da je važno pomagati drugima jer dobro se dobrim vraća. Mačka, pas, zelena ptica i žabac uspjeli su zajedničkim snagama preplašiti velikog i opakog zmaja koji je želio pojesti vješticu. Uz puno mašte, hrabrosti i zajedništva prerušili su se u čudovište i spasili svoju prijateljicu. Učenici su zasta uživali slušajući priču o veseloj družini, a neki su se okušali u pripovijedanju iste. Nakon čitanja priče i sređivanja dojmova rješavali su listić sa zadatcima, poredali događaje i likove u priči te dizajnirali vlastitu čarobnu metlu. Potom je uslijedilo gledanje animiranog filma snimljenog po istoimenoj priči. Učenici su zamijetili sličnosti i razlike između priče i filma te ih zapisali.

Mjesta ima na metli svima priča je koja će nam ostati u sjećanju kao podsjetnik da je važno pomagati drugima jer će nam se tada dobro vratiti.

Učiteljica u produženom boravku

Antonella Fučkar