Luka održao govor u Hrvatskome saboru

Luka Jantolek, učenik 7.b razreda, član Dječjeg gradskog vijeća i zamjenik dječjeg gradonačelnika grada Koprivnice održao je govor u maloj vijećnici Hrvatskog sabora pred saborskim zastupnicima.

Luka Jantolek, učenik 7.b razreda, član Dječjeg gradskog vijeća i zamjenik dječjeg gradonačelnika grada Koprivnice održao je govor u maloj vijećnici Hrvatskog sabora pred saborskim zastupnicima. Evo što je Luka poručio.

Dječji gradonačelnik Koprivnice Marin Sabol i njegov zamjenik Luka Jantolek sudjelovali su na zajedničkoj sjednici dječjih gradskih vijeća Hrvatske sa saborskim zastupnicima. Sjednica je održana u organizaciji Saveza društava Naša djeca, a naše koprivničke predstavnike pratila je predsjednica koprivničkog DND-a Jadranka Lakuš.

Luka Jantolek podijelio je s nama svoje iskustvo govora u Hrvatskome saboru.

Što je Hrvatski sabor? Kakvo je to tijelo i koja mu je funkcija?

Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. Ima zakonodavnu funkciju i najviše je predstavničko tijelo svih građana Republike Hrvatske.

U koju svrhu je organizirana zajednička sjednica dječjih gradskih vijećnika i saborskih zastupnika?

Cilj je bio da se upoznamo sa ostalim dječjim gradonačelnicima i dogradonačelnicima te pokušamo riješiti probleme kao pravi sabor.

O čemu su govorili dječji gradski vijećnici pred saborskim zastupnicima i čiji govor te se najviše dojmio?

Dječji gradski vijećnici najviše su govorili o vršnjačkim problemima i o prijedlozima za obnovu sportskih dvorana i igrališta u svojim gradovima. Najviše mi se dojmio govor dvoje djece iz Požege koji su govorili o jednoj osobi Ljiljani, koja je asistent u nastavi, te su se zalagali za to da kako bi ona trebala imati veću plaću i zašto. Njihov govor me se dojmio baš zbog toga što sam se iznenadio koliko, ustvari, djeca mogu razmišljati pametno.

Koju si problematiku istaknuo u svome govoru?

Imao sam priliku govoriti o izazovima odrastanja. Govorio sam o problemima neprihvaćanja djece u neko društvo, vršnjačkog zlostavljanja – bullyinga i o potrebi komunikacije između odraslih i djece.

Kako si se osjećao prilikom održavanja govora pred odraslim političarima?

Osjećao sam se veoma ponosno što sam u jako kratkom roku uspio doći do toga da govorim pred saborskim zastupnicima. Tremu nisam imao uopće, dok sam govorio mislio sam na ono što ću reći i pazio da to izrečem jasno. Nisam se žurio i nisam htio što brže završiti.

Kako si se pripremao za govor?

Ustvari, za govor se nisam tako puno pripremao, nekoliko sam puta to uvježbao u sebi, a zatim sam govorio pred roditeljima.

Bi li želio u budućnosti postati saborski zastupnik?

Želio bih postati saborski zastupnik jer me to privlači i mislim da bih se veoma dobro snašao u toj ulozi. Smatram da imam potencijal. Ako smo usmjereni prema cilju, onda ga možemo i postići.

U nastavku pročitajte cjeloviti govor našeg Luke Jantoleka u Hrvatskome saboru.

Poštovani, sve Vas lijepo pozdravljam i čast mi je danas biti ovdje. 

Moja tema je: IZAZOVI ODRASTANJA

Sve se češće u svom okruženju susrećem s neprihvaćanjem djece u neko društvo. Imam osjećaj da vrijeme brzo prolazi i da djeca sve brže odrastaju, ali s totalno pogrešnim idealima. Sve se svodi na materijalno, određeni status u društvu, na izgled, a čak nas i same reklame svakodnevno bombardiraju nekakvim savršenim izgledom. Smatram da bi odrasli trebali puno više razgovarati s djecom o moralnim vrijednostima, a u školama bi se trebalo organizirati više aktivnosti ili nekakvih radionica gdje bismo se mogli povezati i prepoznati veću podršku. Preplavljeni smo društvenim mrežama, aplikacijama i nisi cool ako nisi u toku, a s druge strane se sve više djece bori s bullyingom i problemima sa samopouzdanjem. Smatram da je potrebno da odrasli djeci posvete više pažnje i vremena i da nas zaista i čuju. Razumijem da odrasli puno rade, ali imam dojam da se djeca i odrasli sve više odvajaju zbog posla i svih društvenih mreža. Nedostaje komunikacije.

Hvala na pažnji.

Razgovarala: Mirena Nevjestić, 7.b