Mobilni planetarij Odiseja u našoj školi

U utorak 12. prosinca u našu je školu stigao Mobilni planetarij Odiseja te poveo učenike na putovanje zvjezdanim nebom.

U utorak 12. prosinca u našu je školu stigao Mobilni planetarij Odiseja te poveo učenike na putovanje zvjezdanim nebom.

Uz zanimljiva interaktivna predavanja o našem planetu, svemirskim tijelima i orijentaciji pomoću zvijezda učenici su prisustvovali demonstraciji pokusa s tekućim dušikom.

Učenici 1. i 2. razreda posjetili su predavanje pod nazivom Upoznajmo Zemlju 1. Na ovom predavanju saznali su zanimljivosti o prvim astronautima i nama najbližim planetima i zvijezdama. Otkrili su zašto postoje godišnja doba i kako to da dan traje 24 sata. Promatrali su zviježđa i slušali priču o likovima koje možemo pronaći među zvijezdama.

Učenici 3. i 4. razreda prisustvovali su predavanju Orijentacija pomoću zvijezda na kojem su otkrili kako su se orijentirali pomorci u prošlosti. Ponovili su strane svijeta i putokaze na nebu koji mogu pomoći pronaći put u zvjezdanoj noći. Promatrali su pomrčinu Sunca prije nastavka putovanja i upoznavanja planeta.

Koji su planeti Sunčeva sustava, koja zviježđa možemo vidjeti na noćnom nebu, kako dolazi do pomrčine Sunca i Mjeseca, kako je izgledalo slijetanje na Mjesec saznali su učenici 5. i 6. razreda u predavanju pod nazivom Od Zemlje do Mjeseca.

Gdje se nalazimo na Zemlji, gdje je Zemlja u Sunčevom sustavu, a gdje Sunčev sustav u našoj galaksiji, neke su od tema o kojima su slušali učenici 8. razreda na predavanju Idemo do kraja svemira. Saznali su koje su nam galaksije najbliži susjedi i što se dogodi kad se dvije galaksije sudare.

Poseban utisak na naše učenike ostavili su eksperimenti s tekućim dušikom koji se skladišti na temperaturi nižoj od –200°C. Zanimljivo je bilo vidjeti što se događa s balonom zraka, cvijetom i bananom uronjenom u tekući dušik, kao i rezultat reakcije hladnog dušika s toplom vodom. 

Nikolina Sabolić, prof. dipl. bibl. knjižničarka mentorica