Književni susret s Darkom Pernjakom

Na književnosm susretu s Darkom Pernjakom saznajemo tko je nacrtao svinju na asfaltu.

Učenici 4.b razreda s učiteljicom Jasnom Tolnaj i knjižničarkom Nikolinom Sabolić 29. siječnja 2024. prisustvovali su književnom susretu s koprivničkim piscem Darkom Pernjakom u gradskoj Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“.

Književnik Darko Pernjak otkrio je da je još u školi rado pisao sastavke i veselio se pisanju školske zadaće na nastavi hrvatskoga jezika jer je znao da će dobiti peticu, i to bez učenja. Oduvijek je volio čitati, a u svijet lijepe književnosti uveo ga je dječji roman „Družba Pere Kvržice“. Kasnije se i sam počeo baviti pisanjem, a započeo je najtežom književnom formom – romanom! Ponekad se služi umjetničkim imenom Pero Pernjak. Pisanje književnih djela za djecu dogodilo se kasnije. U našoj školskoj knjižnici možemo posuditi njegove knjige i priče „Crna gora“, „Antunova rijeka“, „Pod bedemom“ i „Tko je nacrtao svinju na asfaltu?“.
Na književnom susretu saznali smo kako je teklo pisanje avanturističkog romana „Tko je nacrtao svinju na asfaltu?“. Radnja je smještena u obližnje selo Botovo, a zbivanja se događaju i na jezeru Šoderica. Glavna junakinja je djevojčica Maja i njezini prijatelji koji otkrivaju tajnu – tko je nacrtao svinju koja podsjeća na špiljske crteže. Istraživanja ih vode od strašne priče o dječaku-svinji preko Hlebina kao kolijevke naivne književnosti i na kraju do Pariza. Na pitanje odakle mu ideja za priču, pisac nam je otkrio da je riječ o stvarnoj svinji nacrtanoj na asfaltu kod sela Botovo i stvarnoj djevojčici s kojom je zbilja istraživao tko je autor tog crteža.
Preporučamo vam da slobodno vrijeme ispunite čitanjem i otkrijete tajnu ove zanimljive knjige.

Nikolina Podnar, 4.b