Ako ti ponekad padaju na pamet negativne i obeshrabrujuće misli, i to baš uoči važnog ispita ili nastupa, evo što možeš učiniti.

ŠTO UČINITI S NEGATIVNIM I NEKORISNIM MISLIMA KOJE TI PADAJU NA PAMET, POPUT „JA NI U ČEMU NISAM USPJEŠAN!“?


Važno je zapamtiti da ako misliš nešto negativno o sebi ili o nekom događaju u budućnosti – to ne znači da je to istina ili da će se to zasigurno ostvariti. Sjeti se – misli nisu činjenice te nas one često mogu zavarati.
Slijedi ove korake kako bi se lakše nosio s brigama:
Pokušaj „uhvatiti“ svoju napornu i negativnu misao i zapiši je na papir.
Napiši dokaze da je tvoja misao točna. Zatim, napiši sve dokaze koji pokazuju da tvoja misao nije točna. Što bi savjetovao prijatelju koji ima ovakvu misao? Osmisli ohrabrujuću i pozitivnu misao kojom ćeš zamijeniti nekorisnu misao koja ti je pala na pamet.


Zamisli sljedeću situaciju. Pripremaš se za test i na pamet ti padne misao: „Sigurno ću loše napisati test iz matematike, ničega se neću sjetiti!”
Razmisli jesi li 100% siguran da će se to dogoditi. Čak i ako završi loše, hoće li to stvarno biti toliko strašno i nepopravljivo? Što ako se to uistinu dogodi? Što ću onda, kako ću si pomoći i popraviti situaciju? Ovisi li moja budućnost i zaključna ocjena samo o tom testu?
Stavi brige pod kontrolu pomoću sljedećeg trika – odredi vrijeme za brigu. Primjerice, svaki dan između 17:00 i 17:30 neka bude tvoje vrijeme za brigu. Kada dođe to vrijeme u danu, razmišljaj o svim brigama koje ti se javljaju, možeš ih i zapisivati.

UTJEŠI I OHRABRI SEBE KAO ŠTO TJEŠIŠ I OHRABRUJEŠ OSOBE KOJE VOLIŠ

Kako se ponašaš prema sebi i što misliš o sebi? Jesi li dobar prema sebi ili se često kritiziraš?
Svi u životu ponekad griješe, dogodi im se nešto što nisu željeli ili u nečemu nisu uspjeli – to je izazovan dio života. Budi ljubazan i nježniji prema sebi u tim situacijama. Primjerice, prisjeti se što bi rekao svom najboljem prijatelju da se nađe u tvojoj situaciji.

Valentina Galinec, mag. psihologije