Naša mala knjižnica

Učenici 4.b razreda ove se školske godine zabavljaju u projektu Naša mala knjižnica.

Zajedno s knjižničarkom i učiteljicom učenici čitaju ilustrirane knjige i stripove suvremenih autora iz Poljske, Češke, Finske, Slovenije, Italije i Belgije. Nakon čitanja igraju zanimljive igre i izrađuju kreativne radove. U svojoj su učionici uredili čitateljski kutak, a kreativnim radovima prijavljuju se i na natječaje nacionalnog organizatora ovog projekta.


Vezano uz knjigu Kamil koji gleda rukama dramskim vježbama isprobali su kako se slijepe i slabovidne osobe snalaze u životu, kako čitaju knjige, naučili što je Brajevo pismo i kako pristupiti slijepoj osobi.
Uz knjigu Slamka, Šlapica i Ćelavi Pero izradili su plakat pod nazivom Bebe 4.b razreda. Na plakatu se mogu vidjeti fotografije učenika iz razreda u vrijeme kad su bili jednogodišnje bebe.


Uz knjigu Ono s Leom izrađivali su straničnike za knjige s motivacijskim i inspirativnim porukama za život.
Knjiga HB Olovka potaknula ih je na mnoge aktivnosti. Glavna junakinja je zaljubljena, a kako je vrijeme Valentinova, učenici su izrađivali origami srca. Osmišljavali su intervju s nekim starinskim predmetima koje imaju kod kuće. Također su slagali stihove pjesma od izrezaka iz novina, smišljali priče uz pomoć kartica s motivima, prerađivali tradicijske bajke smišljajući različite verzije, dramskom igrom pantomimom u skupinama prikazivali su neku bajku, dok su ostali trebali pogoditi o kojoj je bajci riječ.


Trenutno čitaju strip Kapo i Bundo te će se okušati i u izradi stripa. Knjiga H2O i blago ludoga oka idealna je za izradu rječnika manje poznatih riječi.
Uz čitanje zanimljivih knjiga učenici uče o najpoznatijim geografskim obilježjima europskih država iz kojih dolaze autori i ilustratori, upoznaju se s najznačajnijim spomenicima kulture i zanimljivostima iz ovih zemalja.
Na kraju projekta učenike očekuje detektivska igra potrage za blagom u prostorima škole.

Iva Arko, 4.b