Dječak Đuro Ester recitirao banu Jelačiću

U pisanu povijest grada Koprivnice Đuro Ester ušao je kao trinaestogodišnji dječak koji je recitirao pjesmicu banu Josipu Jelačiću.

Ban Jelačić u Koprivnici

Hrvatski ban Jelačić posjetio je u Koprivnicu 1856. godine. Bila je to velika čast za grad i banu je priređen jako svečani doček. Kad je hodao ulicama, na prozorima su gorjele svijeće, narod je klicao: „Živio ban Jelačić!“ Ban je došao kako bi prisustvovao postavljanju kamena temeljca za gradnju prve pučke škole u Koprivnici. Prije toga djeca su se obrazovala po kućama. Jedno vrijeme nastava je bila i u najstarijoj zgradi koju imamo u Koprivnici, tzv. oružarni, koja je u davnim vremenima služila kao južni ulaz u grad opasan bedemima.

Đuro Ester – uzoran učenik

Đuro Ester vjerojatno je bio odličan i uzoran učenik, budući da je bio odabran da, zajedno s još jednom djevojčicom, recitira banu Jelačiću. Pučka škola izgrađena je u samo godinu dana, a u ono vrijeme nije bilo bagera, traktora, kamiona i svih strojeva koje imamo danas, tako da je to pravi pokazatelj kako se predano radilo na gradnji škole.

Već sljedeće godine 1857. započela je nastava u novoj školskoj zgradi koja je za ono vrijeme bila jako moderna, imala suvremena nastavna pomagala i knjižnicu, bila je jedna od najmodernijih škola toga vremena. To je današnja zgrada gradske Vijećnice na središnjem Zrinkom trgu.

U kreiranju fotografije susreta bana Jelačića i dječaka Gjure na budućem glavnom koprivničkom trgu poslužili smo se alatima umjetne inteligencije Gencraft, Photo Face Snap, Snape Edit, Remove.bg.

Maša Kresojević, 6.a