Đuro Ester jedno je od najznačajnijih imena koprivničkog školstva i kulture druge polovice 19. stoljeća. Rođen je 1844. godine u Koprivnici, gdje živio i djelovao sve do svoje smrti 1892. godine.

Đuro Ester – učitelj i ravnatelj

Nakon završenog obrazovanja u inozemstvu, Đuro Ester se vratio u Koprivnicu i postao učitelju toj istoj školi, a od 1886. g. i njezin ravnatelj. U vrijeme njegova vođenja škole, poboljšani su uvjeti rada, škola je dobila novo gombalište – igralište, zasađene su brojne voćke u školskome vrtu te nabavljena literatura za knjižnicu.

 Đuro Ester je također bio i ravnatelj Obrtničke škole za dječake.

Đuro Ester – pedagog

Značajan je kao pedagog. Bio je protiv fizičkog kažnjavanja djece. Pisao je o nagrađivanju učenika. Naglašavao je da djeca kod kuće moraju imati svoju sobu ili barem nekakav radni prostor. Pisao je stručne članke o tome kako bolje učiti, na koji način voditi brigu o tjelenom, ali i mentalnom zdravlju djece. Primijetio je da su neka djeca posebno darovita, pa je pisao i o tome u važnom pedagoškom časopisu Napredak. Također je za osnovne škole sastavio pisanke i risanke u više brojeva, s prepisanim i precrtanim uzorcima.

Đuro Ester – dramski pisac, redatelj, glumac

Đuro Ester je jako važan za kulturni život Koprivnice. Osnovao je amatersko kazalište, jedno od prvih takvih u Hrvatskoj.

Pisao je drame – komedije koje su se često izvodile po cijeloj zemlji, pa i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Među najpoznatijim su mu komedijama; Šoštar i ašešor, Redateljske neprilike, Penzionatkinja, Pravnički ples.

Bio je šaljivdžija, zafrkant, u svojim se komedijama šalio na račun ljudi iz lokalne sredine, na račun malograđanskog društva. Bio je redatelj svojih drama, pa i glumac, ako bi zatrebalo, znao je uskočiti u svaku ulogu na sceni.

Pisao je libreta, surađivao je s Fortunatom Pintarićem i Tomom Šestakom, značajnim osobama za glazbeni život Koprivnice.

Gdje je Đuro Ester?

Sahranjen je na koprivničkom groblju sv. Duh. Danas ne možemo sa sigurnošću reći točno na kojem mjestu jer su prilikom preuređenja groblja, prema nekim izvorima, zamijenjeni nadgrobni spomenici Đure Estera i pisca Đure Sudete, budući da se nalaze jedan pored drugog. E, pitanje je sad gdje je točno Đuro Ester.

Sjećanja na Đuru Estera upisana u spomenike grada

Na gradskoj Vijećnici mu je postavljena spomen-ploča.

Jedna od najstarijih koprivničkih srednjovjekovnih ulica zove se Ulica Đure Estera. Nadovezuje se na Zrinski trg.

Naša škola nosi naziv po Đuri Esteru od 1991. godine, a predvorje krasi bista Đure Estera koju je izradio naš učitelj likovne kulture Darko Markić.

Eva Krajina, 6.a