Gdje je Đuro Ester – pitanje je sad

Jesu li zamijenjeni nadgrobni spomenici Đure Estera i Đure Sudete prilikom preuređenja groblja?

 Đuro Ester rođen je u Koprivnici 2. ožujka 1844. godine. Živio je i radio kao prosvjetni djelatnik i animator kulture u Koprivnici sve do smrti 29. ožujka 1892. godine. Bio je učitelj i ravnatelj, dramski pisac i redatelj, u svakom slučaju, vodeća osoba kulturnog života u Koprivnici.

Iako je od 1877. godine pobolijevao od bolesti bubrega i proširenja srca, od kojih je i umro, radio je kao ravnajući učitelj sve do proljeća, točnije 1. ožujka 1892. godine.

 Đuro Ester je sahranjen na koprivničkom gradskom groblju Sv. Duha u glavnoj aleji u kojoj mu je o 35. godišnjici smrti zaslugom Hrvatskog učiteljskom društva za grad Koprivnicu posvećen nadgrobni spomenik koji i danas stoji.

Danas ne možemo sa sigurnošću reći na kojem je točno mjestu sahranjen jer su prilikom preuređenja groblja, prema nekim izvorima, zamijenjeni nadgrobni spomenici Đure Estera i pisca Đure Sudete, budući da su sahranjeni jedan pored drugog.

Na starijoj fotografiji možemo vidjeti nekadašnji izgled nadgrobnih spomenika Đure Sudete i Đure Esterana Koprivničkom groblju.

(Fotografija je u vlasništvu obitelji Sudeta. Đuro Ester radio je kao učitelj zajedno s Matom Sudetom, bratom književnika Đure Sudete.)

Na novijoj fotografiji vidimo današnji izgled nadgrobnih spomenikanakon preuređenja groblja. Nadgrobne ploče su na pogrešnim mjestima, a zamijenile su strane prilikom posljednje obnove groblja. (Fotografiju snimio V. Lacković.)

E, pitanje je sad gdje je točno Đuro Ester i jesu li učenici naše škole, uređujući spomenik, zapravo uredili pogrešno grobno mjesto?

Maša Kresojević, 6.a