Otvorenje izložbe „Đuro Ester – 180 godina rođenja“ upriličeno je u četvrtak 29. veljače 2024. g. u predvorju škole „Đuro Ester“.

Đuro Ester (1844. – 1892.) bio je koprivnički učitelj i hrvatski komediograf. Živio je u devetnaestom stoljeću i bio jedna od najznačajnijih osoba školstva i kulture u našemu gradu.

Za izložbu su nastali brojni likovni radovi učenika viših i nižih razreda te produženog boravka. Učenici su izradili portrete Đure Estera u različitim likovnim tehnikama: pastelom, olovkom, vodenom bojom… Jedni su ga slikali kao realističan portret, a drugi u raznim bojama i oblicima – tehnikom kojom se proslavio Picasso.

Na izložbi možete vidjeti rano izdanje jedne od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih komedija Redateljske neprilike, tiskano 1885. godine.

Na edukativnim panoima možete vidjeti prezentaciju i novinarske članke koje su uredili učenici Novinarske grupe. U njima možete pročitati činjenice o njegovu djetinjstvu, školovanju, pedagoškom radu, dramskom stvaralaštvu i smrti.

Učenici Geografske grupe istražili su geografska obilježja, zanimljivosti i važne građevine Ulice Đure Estera, jedne od najstarijih renesansnih koprivničkih ulica te rezultate svoga istraživanja predstavili plakatom, dok su učenici produženog boravka ovu ulicu prikazali likovnim uratkom.

Izložbu su otvorile učenice Eva Krajina i Ela Nekić, članice školske Novinarske grupe koje su predstavile učeničke radove o Đuri Esteru učenicima iz drugih škola prilikom Županijskog natjecanja iz biologije, kojemu je toga dana naša škola bila domaćin.

Pozivamo vas da obiđete ovu zanimljivu izložbu koja će biti postavljena tijekom ožujka 2024. u prostorima predvorja OŠ “Đuro Ester”.

Maša Kresojević, 6.a