Putovanje u Španjolsku

U sklopu Erasmus+ projekta JOIN učenici 8.a i 8.b razreda naše škole 24. veljače 2024. otputovali su u Španjolsku u pratnji učiteljica Mirne Kovačić i Andreje Kerovec Letica.

Ranom zorom poletjeli su za Španjolsku avionom sa Zračne luke Zagreb – Franjo Tuđman. Uz presjedanje u Amsterdamu sletjeli su u Madrid. Putovanje je uključilo posjet Madridu, glavnome gradu Španjolske te boravak u mjestu Santa Amalia u unutrašnjosti Španjolske.

Kada su stigli u Madrid, smjestili su se u hotel Madrid-Rio te krenuli u večernji obilazak glavnoga trga ovog velikog grada koji broji 3,223 milijuna stanovnika. Idućeg su dana imali vođenu turu gradom te su se upoznali s brojnim znamenitostima i kulturno-povijesnim spomenicima, od kojih je svakako najdojmljivija Kraljevska palača. Po završetku obilaska učenici su uzeli svoje kofere i pošli prema autobusu u kojem su ih čekali putnici iz Slovačke i Italije te su svi zajedno krenuli prema Santa Amaliji. U Santa Amaliju, malen grad bogate povijesti i kulture, poznat po tradicionalnoj proizvodnji vina i ulja, grad prekrasnih parkova i vrtova s dvorcem Santa Amalia iz 15. st., jednim od najbolje očuvanih dvoraca u Španjolskoj, učenici su stigli predvečer, a dočekali su ih obitelji kod kojih su proveli 6 dana.

U ponedjeljak ujutro učenici su sa svojim domaćinima krenuli prema školi „Sierra la Mesta“ gdje su ih je dočekali priredbom, a kasnije su s ostalim učenicima razgledali školu i sudjelovali u zajedničkim tjelesnim aktivnostima. Kasnije su prezentirali unaprijed pripremljene prezentacije o državama i školama iz kojih dolaze. Na taj su se način učenici bolje upoznali i zbližili te našli zajedničke interese. Nakon toga organiziran je posjet gradskoj upravi i zajednički ručak. Na kraju dana vratili su se svojim domaćinima te ostatak dana proveli u druženju s njima.

U utorak je bio planiran odlazak u grad Trujillo, važno povijesno središte zapadne Španjolske, poznato i po tome što je ovdje snimana serija Game of Thrones. Na izlet su učenici krenuli rano ujutro, a vratili se navečer, tako da je to bio vrlo naporan dan, no sve se isplatilo. Tamo su sudjelovali na radionicama robotike, snalažljivosti i kreativnosti te išli u razgled grada. Nakon izleta svi su se vratili svojim domaćinima.

Srijedu su učenici proveli u školi. Predstavljali su jedni drugima prezentacije o kvaliteti rada na radnim mjestima u njihovom gradu te su, podijeljeni u grupe, imali zadatak analizirat podatke iz različitih država, usporediti ih te napraviti plakat o njima. U svakoj su grupi bili izmiješani učenici iz različitih država kako bi se još više zbližili, komunicirali i radili timski. Nakon toga su se razgibali u tjelesnim aktivnostima i zabavili uz izradu kozmetičkih proizvoda i igranje kvizova, a poslije su bili prepušteni domaćinima.

U četvrtak, pretposljednji dan boravka u Španjolskoj, bio je organiziran još jedan izlet, ovaj put u Méridu, rimski arheološki kompleks pod zaštitom UNESCO-a. To je ujedno i bio posljednji cijeli dan koji su učenici proveli u Santa Amaliji. Uvečer su imali veliku zabavu na kojoj je bilo puno hrane i pića, igrali su kvizove, dobili diplome, slušali govore i uz glazbu i ples proslavili kraj boravka u ovom malom, lijepom selu.

U petak su učenici iz Italije, Slovačke i Hrvatske spakirali kofere, pozdravili se sa svojim domaćinima iz Španjolske i krenuli na put prema Madridu. Naši su se učenici u Madridu smjestili u hotel „Generator“ te nakon još jednog kratkog razgleda grada ondje prenoćili.

Idućeg su dana otputovali avionom do Amsterdama i Zagreba i na kraju automobilom u Koprivnicu te su se poslije ponoći, umorni ali sretni, vratili svojim kućama.

Gala Knežević, 8.a