Putovanje u Slovačku

U razdoblju od 21. do 27. travnja 2024. petero učenika osmih razreda naše škole, Borna Blažek, Mia Pleše, Klara Jakupić, Sara Vulić i David Mesarić te nastavnici Mirna Kovačić i Mihael Kivač, ostvarili su Erasmus+ mobilnost u Slovačku, gradu Sobrance, gdje su se družili s učenicima partnerskih škola iz Slovačke i Španjolske u Erasmus+ projektu JOIN.

Prvog dana, 21. travnja, krenuli su prema Budimpešti u ranim jutarnjim satima, kamo su stigli poslijepode. Oko 16 sati krenuli su prema Košičkoj regiji u istočnoj Slovačkoj, gdje su presjedali na bus za Sobrance, mali grad od 5000 stanovnika blizu granice s Ukrajinom.

U ponedjeljak su upoznavali školu – Gymnazium Sobrance, učili plesati slovački folklor i prisustvovali prijemu kod gradonačelnika. Također su posjetili Muzej gitara koji sadrži veliku zbirku gitara iz razdoblja od završetka Drugog svjetskog rata pa sve do kraja 20. stoljeća.

U utorak su imali aktivnosti i radionice u školi povodom Dana planeta Zemlje. Posjetili su šumu koja je u vlasništvu slovačke vojske te jezero Morske Oko. Morské oko je jezero u planinama Vihorlat i treće najveće prirodno jezero u Slovačkoj. Nalazi se na nadmorskoj visini od 618 m, pokriva 0,13 km², a najveća dubina je 25,1 m. Iz jezera istječe rijeka Okna. 

U srijedu su razgledali Košice, drugi najveći grad u Slovačkoj. Grad leži na istoku zemlje na rijeci Hornád na jugu Košicke kotline. Košice imaju oko 235.000 stanovnika i površinu 242,77 km² i središte je pokrajine Košice. Uži centar grada učenici su obišli uz vodstvo, a nakon toga imali slobodno vrijeme.

U četvrtak su posjetili Policijsku stanicu te u pratnji slovačke policije otišli do jednog dijela granice s Ukrajinom, gdje postoji problem s ilegalnim imigrantima. Navečer su imali zajedničko druženje s učenicima partnerskih škola, učiteljima i roditeljima domaćinima uz zabavu i dodjelu certifikata o sudjelovanju u projektu.

U petak ujutro napustili su Sobrance te putem kući još jednom posjetili Košice. Poslijepodne su krenuli prema Budimpešti gdje su prenoćili i posjetili Zoološki vrt, najstariji zoološki vrt u Mađarskoj i jedan od najstarijih na svijetu, smješten u Gradskom parku u centru grada. U subotu oko ponoći vratili su se u svoju Koprivnicu.

David Mesarić, 8.b