Erasmus+ mobilnost u našoj školi

U sklopu Erasmus+ projekta JOIN grad Koprivnicu i školu „Đuro Ester“ od 5. do 10. svibnja 2024. posjetili su učenici i učitelji iz Slovačke i Španjolske te učitelji i knjižničari iz Portugala.

Učenici iz stranih zemalja stigli su na željeznički kolodvor u nedjelju poslijepodne i smjestili su se kod njihovih domaćina te su toga dana imali slobodno vrijeme za druženje i upoznavanje. Neki učenici iz naše škole, ujedno i domaćini, ponudili su smještaj Slovacima i Španjolcima te su se brinuli za njih kroz ovih pet dana.

U našoj su školi bile priređene mnoge radionice na engleskom jeziku, kao i dvije terenske nastave za učenike i nastavnike, a učenici su poslije radionica imali slobodno vrijeme koje su provodili sa svojim domaćinima.

U ponedjeljak su bile organizirane razne aktivnosti za učenike i učitelje, a dan je započeo govorom dobrodošlice ravnateljice škole Sanje Prelogović i koordinatorice projekta, nastavnice povijesti, Mirne Kovačić te priredbom koju su priredili učenici naše škole.

Nakon tih aktivnosti koje su se održale u školskoj dvorani, svi učenici sudionici projekta uputili su se prema zbornici gdje su im učitelji i ravnateljica pripremili kavu, čaj i kolače kako bi se okrijepili prije odlaska na daljnje aktivnosti. Za goste iz Slovačke, Španjolske i Portugala priređeno je razgledavanje naše škole, a turu su na engleskome jeziku vodili učenici naše škole u pratnji učiteljice engleskog Mirjane Mihalec. Kasnije su održane Icebreaking activities, odnosno aktivnosti za razbijanje leda kako bi se učenici bolje upoznali i povezali, a poslije njih su svi učenici išli u dvoranu gdje su se zabavljali uz sportske igre. Poslije ručka u školskoj kuhinji učenici su prisustvovali na dvije radionice – radionica hrvatskoga jezika te matematičke igre. Nakon toga svi su se učenici okupili na zajedničkoj radionici – kako svezati kravatu, a poslije toga otišli kućama sa svojim domaćinima.

Utorak je započeo radionicom na kojoj su timovi iz svih zemalja predstavljali prezentacije na temu važnosti fizičke aktivnosti za tjelesno zdravlje, koje su se temeljile na prikazivanju i analiziranju ranije pronađenih i ispitanih podataka vezanih za ovu temu. Nakon prezentacija, učenici se izmjenjuju na dvije radionice – radionica iz biologije i kemije i „Vrijeme za psihologiju“. Nakon ručka su gostujući učenici, učitelji i domaćini posjetili središte Koprivnice. Sudjelovali su na službenom primanju sudionika projekta u Gradskoj vjećnici gdje ih je pozdravio gradonačelnik Mišel Jakšić i održana im je kratka prezentacija o našem gradu koju je prezentirala dogradonačelnica Ksenija Ostriž i pročelnik Dario Jembrek. Sljedeća stanica bila je Galerijia „Mijo Kovačić“ te turistički razgled centra grada Koprivnice.

U srijedu su učenici započeli dan vrlo zanimljivom radionicom pod imenom „TIK TOK radionica – zdravi obroci“ na kojoj su, podijeljeni u grupe, od ponuđenih sastojaka osmišljavali zdravi obrok, snimili video i objavili na platformi TIK TOK. Slijedila je radionica izrade oblika origami tehnikom.  Kasnije su učenice izradili „igru“ na TIK TOK-u u kojoj su morali prepoznati jesu li pojedine tvrdnje vezane uz zdravlje točne ili netočne. Odlazak do Kampusa bio je planiran biciklima, no zbog vremenski nepogoda ipak su se prevezli automobilima. U Kampusu su posjetili „inkubator“ i „FUNK“ gdje su poslušali predavanje o održivoj modi. Zajedničko druženje tog dana završilo je kupanjem na gradskim bazenima Cerine.

Terenska nastava – Rafting na Dravi ostvarena je u četvrtak u adrenalinskom parku „Pozoj“ u Donjoj Dubravi. Nakon puno marljivog veslanja i zabave na rijeci Dravi, učenici su stigli na odredište gdje su imali dogovoren ručak u sklopu centra „Pozoj“ i igre u prirodi. Te večeri je u „Sunčanom selu“ u Jagnjedovcu priređena oproštajna zabava za sve sudionike Erasmus+ mobilnosti u Hrvatskoj.

Petak je bio zadnji dan Erasmus+ programa, a učenici su ga proveli na terenskoj nastavi u Zagrebu. Prva postaja bila je posjet Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, odnosno sudjelovanje na radionicama u sklopu manifestacije „Dan i noć na PMF-u“. Nakon ručka u pivnici „Medvedgrad“ sudjelovali su u posljednjoj zajedničkoj aktivnosti – interaktivno vođenje Zagrebom – Zagreb Time Travel tijekom kojeg su gosti iz stranih zemalja imali priliku upoznati znamenitosti našega glavnoga grada. Kada je tura završila, učenici su se oprostili jedni od drugih i krenuli prema svojim domovinama i domovima.

Bilo je ovo pet uzbudljivih dana u našoj školi koja je po prvi puta bila domaćin mobilnosti učenika i učitelja u sklopu Erasmus+ programa. Imali smo prilike usavršavati komunikaciju na engleskom jeziku, razvijati socijalne vještine, steći nova znanja i iskustva koja su proširila naše vidike, a i sklopiti nova poznanstva i prijateljstva.

                                                                                                                   Gala Knežević i Marija Petrović, 8.a