18. Svjetski dječji haiku natječaj

   

Laura Čer, učenica 1.a razreda 10. svibnja 2024. bila je na svečanom uručivanju nagrade za svoju ilustriranu haiku pjesmu. Laura je sudjelovala na međunarodnom haiku natječaju – Jal Foundation The 18th World Children’s haiku contest 2023. -2024. theme ” Family”. Natjecanje se priređuje svake dvije godine u 50-ak zemalja širom svijeta, a ovogodišnja tema bila je obitelj.

Što je haiku?

Haiku je tradicionalan  japanski oblik poezije, koja se proširila diljem svijeta. Smatra se najkraćim oblikom poezije na svijetu. Tema haikua su priroda i čovjek u njoj. Haiku ima 1 kiticu koja se sastoji od tri stiha tj. prvi i treći stih imaju pet slogova, a drugi sedam.

Svečanost je održana u Zagrebu u rezidenciji Nj. E. ISO Masata, japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj. Prijemu su nazočili nagrađeni učenici i njihovi mentori.

Na samoj dodjeli nagrada učenici su govorili svoje haiku stihove, a mogli smo čuti i kako zvuče na japanskom jeziku. Učenici su govorili što ih je motiviralo i kako su nastali njihovi haiku stihovi.

Nagrade je uz veleposlanika i potpredsjednika  JAL-ove podružnice u Frankfurtu gospodina  Hanakate dodijelila i predsjednica Hrvatskog društva haiku pjesnika gđa Višnja McMaster. Oboje su naglasili kako je važno biti svjestan ljepote trenutka koji haiku pjesma precizno može dočarati i osvijestiti mogućnost apstrahiranja nevažnog. Gospodin Hanakata mladim je pjesnicima zaželio da ostanu znatiželjni te da otkrivaju i upoznaju nove kulture jer je to bogatstvo  koje će im uljepšati život.

Nakon svečanosti uručivanja nagrada uslijedio je domjenak na kojem su poslužena tradicionalna japanska jela. Uz gostoljubive i ljubazne domaćine vrijeme je brzo prošlo. Ostaje nam da pišemo i čitamo  haiku stihove i na taj način pohranimo čudesne, lijepe i kratke trenutke koje doživljavamo i osjećamo u sebi.

Laurin haiku možete, uz ostale nagrađene radove iz Hrvatske, pročitati na poveznici.

https://www.jal-foundation.or.jp/haiku-contest/awards/en/?y=2023&c=HR

                                                                                                     Maja Sinjeri