Mirta Jurić sudjelovala na državnoj Smotri LiDraNo 2023. u Vodicama

Mirta Jurić, učenica 8.a razreda OŠ „Đuro Ester“, sudjelovala je na Smotri literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva – LiDraNo 2023. Na državnoj Smotri, održanoj od 24. do 26. travnja 2023. u Vodicama, Mirta se predstavila novinarskim radom Digitalni detoks – za bolji osjećaj, u kategoriji novinarskog stvaralaštva. Učenicu je pratila mentorica Nikolina Sabolić.

Nakon tri godina sudjelovanja u LiDraNu, pozvana sam na državnu razinu ove Smotra – festivala ljepote riječi. Smotra je trajala od 24. do 26. travnja 2023. i održana je u Vodicama, po drugu godinu za redom. Tri dana provela sam s drugim učenicima iz raznih dijelova Hrvatske, njihovim mentorima i mentoricama, a pošto je moj rad bio samostalni novinarski rad, upoznala sam i profesionalne novinare.

Prvog dana upriličeno je svečano otvorenje Smotre u dvorani Doma kulture Pučkog otvorenog učilišta Vodice na kojem smo pogledali izvrsne pojedinačne scenske nastupe učenika. Bilo mi je zanimljivo vidjeti razne načine glumačke interpretacije proznih i pjesničkih djela. Neki su se koristili tonom glasa i izrazima lica više nego pokretima tijela, a neki su radili skroz suprotno, krećući se po pozornici, naglašavajući svoje riječi pokretima tijela.

Drugi dan mi je bio najdraži. Tada su se održali okrugli stolovi za literarne, novinarske radove, radijske emisije i školske listove, a oni koji su pripremili skupne i scenske nastupe, nastupali su u Domu kulture te su ih svi koji su bili slobodni mogli otići pogledati. Za novinarske radove održava su dva okrugla stola. Tijekom prvog s profesionalcima smo prokomentirali svaki rad koji je napisan. Rečeno nam je što se može popraviti, a što je vrlo dobro napravljeno. Nakon što smo pročitali svoje radove, dogovorili smo se koji će radovi biti predstavljeni na svečanom zatvaranju Smotre. Prije drugog okruglog stola dobili smo zadatak napisati vijest o nečemu što se dogodilo na Smotri. Ovaj zadatak mi se jako svidio i bilo mi je zanimljivo čuti što su se ostali sjetili zapisati. Vijesti su bila raznolike, od mačke na hotelskoj terasi do glasnih ljudi na hodnicima hotela.

Trećeg dana morali smo pospremiti svoje stvari i oprostiti se s Vodicama. Na svečanom zatvaranju predstavljeni su odabrani radovi, a zatim smo ostatak dana putovali natrag kući, svaka grupa učenika u svoj grad zajedno sa svojim mentorima. Bilo mi je teško oprostiti od plavog Jadrana i mirisa soli koji on donosi. A stekla sam i nova poznanstva s vršnjakinjama iz drugih krajeva i našeg ću se druženja rado sjećati.

Smotra je ispunila moja očekivanja. Vrlo sam zahvalna što sam pozvana na državnu razinu ove godine i planiram sudjelovati na LiDraNu i u budućnosti. Čestitam svima onima koji su pozvani na državnu Smotru, osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a i njihovim mentorima. A onima koji nisu, želim istaknuti da to nije bitno. Ovo nije ni prva ni zadnja prilika da pokažete svoj talent i volju za pisanjem. LiDraNo nije kriterij za to jeste li dobri u glumi, literarnom izražavanju ili pisanju članaka, on bi trebao biti samo podrška.

Mirta Jurić, 8.a

Novinarski rad pod naslovom Digitalni detoks – za bolji osjećaj koji je Mirtu odveo na državnu Smotru LiDraNo možete pročitati u našem digitalnom školskom listu Leteći razred putem poveznice: